Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Aman, bre! Priliv jeftinih ukrajinskih jabuka na tržištu pozamašan

Aman, bre! Priliv jeftinih ukrajinskih jabuka na tržištu pozamašan

113
0

Ukrajinski proizvođači jabuka i trgovci nastavljaju da poboljšavaju svoje mogućnosti za izvoz svežih jabuka, što može predstaviti problem. Naime, ovim činom Ukrajinci postaju sve značajniji konkurent velikim izvoznicima, uključujući i izvoznike iz Srbije. Prema informacijama portala „EastFruit“, u januaru 2024. godine Ukrajina je izvezla sveže jabuke na veleprodaju u 22 zemlje širom sveta.

Ukrajina, koja svojim konkurentnim cenama postepeno osvaja različite segmente poljoprivrednih proizvoda, samo je u januaru poslala 2,5 hiljada tona jabuka u Ujedinjene Arapske Emirate, iako su postojali problemi sa logistikom u Crvenom moru.

cadjava krastavost jabuke

Ovaj trend čini Ukrajinu sve značajnijim konkurentom za velike izvoznike jabuka, uključujući i Srbiju, koja u poslednjih nekoliko godina aktivno pokušava da proširi svoja tržišta na destinacije koje takođe cilja i Ukrajina. Inače, naša jabuka se izvozi u više od 50 zemalja.

Ukrajinska jabuka remeti ustanovljeni poredak

Interesantno je primetiti, kako navodi portal, da su u januaru prva tri uvoznika ukrajinskih jabuka bile zemlje Bliskog istoka: Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Irak, koje su zajedno kupile oko 60% ovog voća.

hemijska proreda plodova jabuke

Uzbekistan je zadržao četvrto mesto među najvažnijim tržištima za jabuke iz Ukrajine, jer je od septembra 2023. godine redovno kupovao stotine tona ukrajinskih jabuka svakog meseca.

Na petom mestu se nalazila Turska, jedan od vodećih svetskih izvoznika jabuka, kako navodi portal. Turske kompanije su kupovale ukrajinske jabuke crvenih sorti (kao što su gala, crveni delišes i druge) za ponovni izvoz u Indiju, budući da Ukrajina još uvek nema direktni pristup indijskom tržištu zbog nerešenih trgovinskih sporazuma.

Foto:Pixabay

Švedska je bila najveći uvoznik svežih jabuka iz Ukrajine u Evropskoj uniji, zauzimajući šesto mesto u ukupnom izvozu. Švedska je konstantno kupovala slične količine proizvoda tokom cele sezone, što je čini veoma pouzdanim trgovinskim partnerom za Ukrajinu.

A šta kaže struka?

Dr. Zoran Keserović, jedan od vodećih stručnjaka za voćarstvo, izjavio je za da ono što se dogodilo sa žitaricama sada se dešava i u sektoru voćarstva.

Foto: Pixabay

Prema Keserovićevim rečima, verovatno su spustili cene trgovinskim lancima. Naglašava da je jasno da kvalitet jabuka koje oni nude ne može da se poredi s našim, ni po ukusu ni po spoljašnjem izgledu plodova. On ističe da je to slučaj i sa malinom. Keserović dodaje da cena postaje važan faktor na globalnom tržištu. Samim tim bi Srbija trebalo istovremeno sa širenjem izvoza da podstiče domaću prodaju i promoviše značaj lokalnog voća.

Keserović postavlja pitanje zašto na tenderima naše voće ne bi imalo prednost. Nedavno je prisustvovao jednom skupu u Slankamenu gde je primetio da u restoranu nisu imali niti jedan kolač od jabuke. Ovo je bilo iznenađujuće, navodi on, pošto tamo postoji hiljadu hektara pod tim voćem. Pomalo rezignirano ističe da je to nešto nezamislivo. U nastavku izjave, upoređuje dotično stanje stvari sa situacijom u Južnom Tirolu gde nude raznovrsne proizvode od voća, uključujući sokove, kolače i pite. Keserović naglašava da je potrebno uložiti više napora u marketing.

Izvor: AgroTV