Naslovna Vesti Amazonija – Da li će pluća planete izgubiti bitku sa klimatskim promenama?

Amazonija – Da li će pluća planete izgubiti bitku sa klimatskim promenama?

Tropske šume upijaju sve manje ugljen-dioksida iz vazduha, a najveća opasnost bi bila da  Amazonija postane svetski izvor ugljenika.

460
0
Foto: Pixabay

Šume polako gube sposobnost upijanja ugljen-dioksida iz vazduha, glavi problem je u tome što drveće presušuje zbog visokih temperatura i suša. Amazonija apsorbuje velike količine ovog gasa, ali već sledeće decenije bi mogla da postane jedan od najvećih proizvođača ugljen-dioksida zbog uticaja klimatskih promena, upozoravaju naučnici.

Ukoliko do ovoga dođe, klimatske promene će postati mnogo ozbiljnije i čitav svet bi morao maksimalno da smanji stvaranje ugljen-dioksida.

“Otkrili smo da je jedan od zabrinjavajućih uticaja klimatskih promena već započeo. Ovo je decenijama ispred i najpesimističnijih klimatskih modela“, rekao je Sajmon Luis, profesor geografske škole na Univerzitetu Lids, jedan od autora istraživanja. 

Istraživanje pokazuje da šume već sada apsorbuju trećinu manje ugljen-dioksida nego 1990-ih godina, a sve zbog uticaja visokih temperatura, suša i krčenja. Naučnike zabrinjava pretpostavka, da bi do 2060. godine, šume mogle postati jedan od izvora ugljen-dioksida.

“Moramo smanjiti emisiju fosilnih goriva pre nego što globalni ciklus ugljenika počne da deluje protiv nas. Sada je vreme za akciju” rekao je on.

Samit Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama biće održan u novembru ove godine u Glazgovu, na njemu će države predstaviti planove za postizanje neto nulte emisije ugljen-dioksida do polovine ovog veka.