Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Američka kuga – čuvajte košnice, trulež stiže!

Američka kuga – čuvajte košnice, trulež stiže!

53
0

Američka kuga ili trulež pčelinjeg legla je bolest zatvorenog legla. Od ove bolesti larva se zarazi preko hrane dok je još u otvorenoj ćeliji i to u fazi preobražaja. Bacil prodire kroz crevne zidove i ulazi u krvotok. Larva koja je zaražena umire trećeg dana nakon što se izlegla.

Izvor: APIS – Udruženje pčelara Medveđe – zvanična Fejsbuk stranica

Kada larva umre, dobija žutosmeđu boju i pretvara se u gustu smeđu masu s prepoznatljivim mirisom. Spore ovog organizma su izuzetno otporne na visoke temperature, sunčevu svetlost i dezinfekciona sredstva. U medu i vosku, ove spore se uništavaju na temperaturi od 120 stepeni Celzijusa u roku od osam do deset minuta, ali mogu zadržati svoju vitalnost i preko trideset godina.

Opasnost koju američka kuga donosi

Ivica Tomić, savetodavac za stočarstvo u vranjskoj PSSS, pojasnio je malo zašto je američka kuga toliko opasna po moderno pčelarstvo u Srba. „Bolest se širi putem grabeži, prihranjivanjem zagađenim medom, preko nedezinfikovanih satnih osnova, preko košnica i pribora, selidbom društava u reone zaražene kugom i na druge načine,“ rekao je Tomić.

Fotografija, izvor: Orca.rs

Prema njegovim tvrdnjama, prvi indikator zaraze može biti promena u izgledu legla, gde se umesto glatkog i ravnomernog zatvorenog legla primećuje raznobojni izgled. Početni simptomi bolesti se manifestuju na poklopcima ćelija.

„Masa uginule larve ostaje prilepljena za zidove ćelije i tu se sasušuje u jedva primetne crnosmeđe ljuspice. Pčele ne mogu da otvore voštane poklopce sa ćelija saća koji se čvrsto drže za trulu masu u ćeliji i ne mogu da je izbace iz ćelije zbog njene lepljivosti“, dodao je Tomić.

Foto: Pixabay

Ističe se da bolest lako i brzo prelazi na zdravo leglo unutar košnice, prenoseći je pčele hraniteljice s jedne ćelije na drugu, prenoseći je od zaraženog do zdravog pčelinjeg društva.

Intervencija što pre!

Bolest ne prestaje sama od sebe i zahteva intervenciju. Za lečenje ove bolesti ne postoji pouzdan lek. Stoga, kada se pojavi, neophodno je prijaviti je nadležnoj inspekciji. Radi sprečavanja daljeg širenja bolesti, neophodno je primenjivati preventivne i druge mere. Karantin se navodi kao jedna od tih mera, kao i uništavanje zaraženih košnica i njihovo spaljivanje, kao i dezinfekcija pribora i alata odgovarajućim dezinfekcionim sredstvima.

pčela, pixabay
Pčelari traže da se zakonski proces dokazivanja trovanja pojednostavi, foto pixabay

„Kod društava koja nisu zaražena ovom bolešću koristi se teramicin pomešan sa sojinim brašnom, Kod društava gde se bolest tek pojavila osim termicina može se korititi i geomicin. Pčele se prethodno pretresu u novu nezaraženu košnicu sa novim nezaraženim sitnim osnovama“, naglašava on.

Prema njegovim instrukcijama, geramicin se primenjuje tako što se jedan gram rastvorenog leka stavi u jedan litar šećernog sirupa (1-1) i postavi u hranilicu. Sa jednim litrom sirupa vrši se 7 do 8 prihranjivanja, s razmakom od dva do tri dana između svakog prihranjivanja. Između dva prihranjivanja, pčele se trebaju preneti u novu dezinfikovanu košnicu, što se obavlja tokom popodneva. Pre davanja leka, medište treba ukloniti kako pčele ne bi unosile hranu sa lekom u med. U slučaju korišćenja Teramicina, treba ga pomešati sa sojinim brašnom u obliku testa i postaviti na satonoše okvira. Kao alternativu tome, treba ga zaprašiti pet do šest puta na svaka četiri-pet dana.

Izvor: Dobro jutro