Naslovna Poljoprivreda Asfalt, turizam, dron, lucerka! Agrarne vesti malo nakon sabajle

Asfalt, turizam, dron, lucerka! Agrarne vesti malo nakon sabajle

1042
0

Ono kad jedno naselje dobije asfalt, drugo dron, a lucerka krene da rađa. I sve to uz činjenicu da agrar i turizam idu ruku pod ruku. Da, šarene su vesti, ali ih barem nema puno.

…čekaj.

Izvor: InfoLIGA Ivanjica

Dakle, asfalt – Ivanjički asfalt! Asfalt za svaku pohvalu, pride!

Meštani Vučaka su danas obeležili realizaciju dugogodišnje želje za asfaltom, koji su čekali gotovo jedan vek. Prva tri kilometra su proslavili svečano, ističući da samo oni koji su ostali na svojim zavičajima mogu potpuno razumeti značaj ovog događaja.

Sredstva za pripremne radove i nasipanje osiguralo je Ministarstvo poljoprivrede u iznosu od 14.373.000,00 dinara, dok je Opština Ivanjica izdvojila 16.298.400,00 dinara za asfaltiranje. Doktor Milorad Dramićanin, rodom iz Vučaka i dugogodišnji borac za poboljšanje uslova života u ovom kraju, nije mogao da sakrije svoju radost i zahvalnost lokalnoj upravi. Istakao je da je put ključan za opstanak sela.

Izvor: InfoLIGA Ivanjica

Predsednik Opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović, pozvao je meštane da nastave zajedničku borbu za bolji život svih građana i podrže politiku razvoja i napretka. Istakao je da su prvi kilometri asfalta u Vučaku nakon toliko godina potvrda napretka Srbije. Meštani su proslavili ovu investiciju u dobrom raspoloženju, smatrajući je važnim korakom ka unapređenju njihovog kraja.

Poljoprivreda i turizam – a što da ne?

U ljubovijskom kraju, većina stanovnika se bavi poljoprivredom i turizmom, a zajednička saradnja među meštanima postaje sve prisutnija i korisnija za sve. Lokalni ugostitelji, radi zadovoljenja potreba svojih gostiju, nabavljaju domaće proizvode od lokalnih proizvođača, što doprinosi lokalnoj ekonomiji jer novac ostaje u malim seoskim poljoprivrednim i turističkim gazdinstvima.

Izvor: Seoski turizam Srbije

Cveta Radojičić iz Drlača, u blizini obale Drine, prodaje svoje proizvode gostima koji posećuju to područje. Ona sarađuje sa dva seoska turistička gazdinstva u svom okruženju, nudeći im sir, domaći kajmak, hleb, uštipke, pite, jaja, papriku, paradajz, maline, kupine i ostalo, naglašavajući da se može ostvariti zarada od takve prodaje.

Tokom leta, na području od Gornje Trešnjice do Ljubovije, dolazi više turista nego lokalnih stanovnika, što je lokalno stanovništvo iskoristilo kao poslovnu priliku. Komunikacija između ugostitelja i proizvođača domaće hrane postaje ključna, a saradnja se širi i na druge gradove kao što su Beograd, Novi Sad i Valjevo.

Izvor: Seoski turizam Srbije

Udruživanje lokalnog stanovništva predstavlja put ka razvoju seoskog turizma i zadržavanju mladih u ruralnim područjima. U ljubovijskom kraju, turizam je već nekoliko godina u porastu, a proizvodnja zdrave hrane predstavlja oblast koja zaslužuje dodatna ulaganja.

Opština Ljubovija vidi poljoprivredu i turizam kao strateške sektore, te planira dalje podsticaje za saradnju između ove dve grane. Cilj je otvaranje novih radnih mesta i povećanje prihoda za sve učesnike, uz očuvanje nezagađene prirode i plodnog zemljišta za proizvodnju organske hrane, što privlači domaće i strane turiste.

Image by DJI-Agras from Pixabay

Dron u školi

U Srеdnjoj stručnoj školi „Stеvan Pеtrović Brilе” u Rumi prvi put su demonstrirane najnovije tehnologije korišćenja dronova u poljoprivredi. Kako se dronovi mogu koristiti za prskanje u različitim oblastima poljoprivredne proizvodnje, uključujući ratarsku, povrtarsku, voćarsku, pa čak i vinogradarsku, pokazano je učenicima i poljoprivrednicima.

Kapacitet prikazanog drona iznosi 30 litara, sposoban je da prska 10 litara po hektaru, što znači da jednim rezervoarom može da tretira tri hektara zemljišta ili 15 hektara u jednom satu.

Image by liu xiaozhong from Pixabay

Lucerka u ova srednjeprolećna doba (sa sve mrazom)

Radojka Nikolić savetodavac za ratarstvo iz PSSS Kruševac, dala je recentno detaljne instrukcije glede otkosa lucerke i kako je pravilni otkos zapravo bitan za kasnije seno. Instrukcije ovde prenosimo u celosti, doduše nešto parafrazirane.

Lucerka je glavna i najraširenija krmna kultura u našoj zemlji i predstavlja temelj kvalitetne krmne osnove na imanjima poljoprivrednih proizvođača. Seno lucerke ima visoku nutritivnu vrednost i odličnu probavljivost, obiluje proteinima, vitaminima i mineralima.

Vreme košenja ima značajan uticaj na prinos i kvalitet lucerkina sena. Ako se košenje obavi prerano, može doći do oštećenja biljaka za narednu berbu, dok će se kasnijim košenjem dobiti seno nižeg kvaliteta. Prvi košenje se obavlja početkom maja, drugo sredinom juna, treće krajem jula, a četvrto početkom septembra.

Najbolja faza za košenje je početak cvetanja jer tada postižemo najveće prinose kvalitetne krme. Prvo košenje mlade lucerke se obavlja u fazi punog cvetanja radi boljeg ukorenjivanja biljaka. Košenjem lucerke u popodnevnim časovima, seno će imati veću nutritivnu vrednost u poređenju sa onim košenim ujutru.

Foto: Printscreen/Youtube

Poslednje košenje lucerke treba obaviti mesec dana pre prvih stalnih mrazeva. E sad, stručnjaci navode da bi trebalo da prođe oko 50 dana između prethodnog i poslednjeg košenja. Na taj način, biljke će ući u zimu jače, akumulirajući više hrane u preostalim delovima. A to će omogućiti bolji razvoj narednog proleća. Poslednje košenje trebalo bi da bude nešto više kako bi ostaci biljaka bolje zadržali snežni pokrivač i zaštitili ih od niskih temperatura.

Izvor: InfoLiga, RTS, Dnevnik, Poljoprivrednik