Naslovna Poljoprivreda Atarski putevi i preraspodela promena: nastavak intervjua sa Brankom Lakićem

Atarski putevi i preraspodela promena: nastavak intervjua sa Brankom Lakićem

93
0

Na temu „klimatske promene i atarski putevi“, Branko Lakić, direktor Uprave za poljoprivredno zemljište, je za „National Geographic Srbija“ dao ekskluzivni intervju. Ovde nastavljamo prenošenje istog.

Image by Alfred Grupstra from Pixabay

Preraspodela padavina: kako je atarski putevi i agrarno zemljište trpe?

Tokom intervjua, Lakić je napomenuo da uticaj padavina prevashodno zavisi od vrste zemljišta. „Ako su zemljišta dobre filtracione sposobnosti velika količina padavina će dovesti do povećanja sadržaja vode u zemljištu“, dodao je.

Kako se navodi u nastavku Lakićeve izjave, kod zemljišta koja su slabe vodopropustljivosti i teškog mehaničkog sastava veća količina padavina dovodi do nakupljanja vode na površini zemljišta. „Voda se na ravnom terenu zadržava u depresijama, a na nagnutim terenima otiče po površini izazivajući snažne erozione procese. Hladna kiša u dužem trajanju usporava biološke procese u zemljištu, dok ih topla kiša pospešuje. Pojava sušnih perioda dovodi do iscrpljivanja zaliha vode u zemljištu, i to brže na plitkim zemljištima u odnosu na plodna duboka zemljišta kod kojih će kasnije doći do iscrpljivanja vode,“ apostrofirao je stručnjak.

Image by Karolina Jakubavičiūtė from Pixabay

Neminovni uticaj klime

Lakić, priupitan o uticaju klime na agrar, navodi da je on svakako neminovan i neosporan. „Кlimatske promene se prethodnih godina uglavnom manifestuju vremenskom neravnomernošću pojave padavina ili preraspodelom padavina pojavom viškova vode u zimsko-prolećnom periodu i suše u jesenjem i letnjem periodu, relativno toplim zimama i kasnim prolećnim mrazevima, pojavom visokih temperatura i većih količina grada. Sve ove pojave u većoj ili manjoj meri utiču na prinos i kvalitet poljoprivrednih proizvoda,“ naglasio je.

Razgradnja materijala na putevima

U uslovima promenjene klime, veli Lakić, neophodno je primeniti prilagođene mere kako bi se ublažili nepoželjni uticaji klime na poljoprivrednu proizvodnju. Ove mere uključuju:

  • adekvatno snabdevanje vodom
  • pravilnu mineralnu ishranu useva
  • efikasno odvodnjavanje
  • implementaciju savremenih agrotehničkih praksi.
Image by Xuan Duong from Pixabay

A šta kada zemljište, odvodni sistemi i kišna kanalizacija nisu u mogućnosti zadržati velike količine vode, posebno na terenima s nagibom? Prema Lekiću, u tom slučaju voda brzo teče. Tako izaziva bujice i poplave koje mogu oštetiti i uništiti atarske puteve. Osim toga, deo vode zadržava se na putevima, što dovodi do razgradnje zemljanih i vezivnih materijala, dodao je Lekić.

 

Izvor: National Geographic Srbija

Pogledajte i: Klimatske promene i atarski putevi: Intervju sa Brankom Lakićem