Naslovna Poljoprivreda „Balkan Cheese Festival“ 2024: Sir, sir, sir, regionalni đir

„Balkan Cheese Festival“ 2024: Sir, sir, sir, regionalni đir

564
0

Po 17. put u poslednjoj deceniji se Beogradu, u subotu i nedelju, održao Festival autohtonog sira Balkana „Balkan Cheese Festival“. Svoju ponudu je na njemu dalo pedesetak učesnika sa više od 200 sireva koje su prezentovali ljubiteljima dobrog zalogaja u našoj prestonici.

Izvor: Balkan Cheese Festival – zvanična Fejsbuk stranica

Ono kad vas „Balkan Cheese Festival“ spoji ljubavlju prema prerađenom mleku

Srba Jovanović, organizator Festivala sira, izjavio je za 24sedam da primećuje rast broja izlagača i posetilaca, kao i širenje asortimana proizvoda koje nude domaće male i srednje mlekoprerađivačke farme i kompanije.

Jovanović ističe da na festivalu učestvuju izlagači iz Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju, kao i iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, ali i iz Francuske, Švajcarske. Takođe, navodi da postoje i domaći proizvođači, kao i Italijani koji prave sir specifičan za njihovu regiju, poput sira koji je karakterističan za Bergamo. Većinom se radi o malim i srednjim proizvođačima, porodičnim gazdinstvima i zadrugama, koji omogućavaju posetiocima da probaju i kupe sireve koji su retki ili čak nedostupni u redovnoj prodaji u Srbiji.

Izvor: Balkan Cheese Festival – zvanična Fejsbuk stranica

Raspon izbora sireva je raznovrstan, obuhvatajući kvalitetne beli sireve kao i zrele sireve koji su odležali čak nekoliko godina.

Jovanović apostrofira da se kvalitet sireva konstantno poboljšava, što potvrđuju i profesori Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji čine komisiju za odabir najboljeg sira na Balkanu. Primećuje se značajan porast specijalnih sireva, ne ograničava se više na izbor između „belog na krišku“ ili „žutog sira“, već se uvode različiti ukusi, produžava se proces zrenja i slično.

Izvor: Balkan Cheese Festival – zvanična Fejsbuk stranica

Komisija od renomea

Jedna od karakteristika ovog festivala je prisustvo ozbiljne petočlane komisije za ocenjivanje. Ona se sastoji od stručnjaka različitih disciplina, uključujući profesore sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Profesor dr. Jelena Miočinović objašnjava da njihova komisija, odnosno Senzorni panel, ocenjuje 40 sireva raspoređenih u tri kategorije: sirevi u salamuri, polutvrdi i tvrdi sirevi, i specifični sirevi poput dimljenih ili onih sa dodacima. Ocenjivanje se sprovodi „na slepo“, pri čemu su uzorci prethodno šifrovani, tako da ocenjivači ne znaju koji je sirevi proizvođača. Sve se odvija prema standardizovanoj proceduri, prilagođenoj kategoriji proizvoda, jer se parametri razlikuju za svaki tip sira.

Izvor: Balkan Cheese Festival – zvanična Fejsbuk stranica

Ovaj stručnjak sa Katedre za tehnologiju animalnih proizvoda naglašava da, iako postoji kvalitet u proizvodnji sira, neophodno je raditi na dodatnoj edukaciji i inovaciji.

Postoje sirevi koji se ističu sjajnim senzornim i ostalim kvalitetima, dok kod drugih postoji značajan prostor za unapređenje. Ona ističe važnost edukacije, koja je ključna kako za početnike u proizvodnji sira, tako i za veće mlekare. Na fakultetu se aktivno radi na organizovanju obuka koje su namenjene kako malim proizvođačima sireva, tako i velikim mlekarama.

Izvor: Balkan Cheese Festival – zvanična Fejsbuk stranica

Građenje tradicije

Beogradski Festival autohtonog sira Balkana, koji sada ima već impresivnu tradiciju od deset godina, dugujemo svom osnivaču i zaljubljeniku u siru, Srbi Jovanoviću.

Jovanović ističe da, iako nije bilo lako, ljubav i strast prema onome što radite mogu vas gurnuti napred. On se zahvaljuje svojoj ekipi i razumevanju poslovnih ljudi i partnera koji su tokom godina omogućili održavanje Festivala u Mikser hausu, Domu Omladine i poslednjih nekoliko godina u BEO Šoping centru. Svi oni shvataju važnost podrške malim i srednjim proizvođačima, navodi on. Pritom, zdušno prepoznaju Festival kao platformu koja ih promoviše i omogućava im da opstanu na tržištu.

Izvor: Balkan Cheese Festival – zvanična Fejsbuk stranica

S obzirom na ovu podršku, ovo neće biti poslednji festival, jer već se prave planovi za sledeći. Jovanović otkriva da su u pregovorima da sledeće godine zemlja gost bude Grčka, s ciljem da okupi dvadesetak grčkih proizvođača. Ideja je da se šire saznanja o različitim vrstama grčkih sireva koji su često nepoznati, osim poznate fete. Kako naglašava, Grčka ima bogatu ponudu kvalitetnih sireva poput mizitre i kefalotirija.

Izvor: 24 Sedam

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: Balkan Cheese Festival – zvanična Fejsbuk stranica