Naslovna Poljoprivreda Čadež et al.: „MK Group posvećena ESG delovanju“

Čadež et al.: „MK Group posvećena ESG delovanju“

121
0

Povodom objave izveštaja o delovanju kompanije MK group, javnosti su se obratili neki od vodećih figura u Srbiji i regionu. Između ostalog, reč su dali Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, regionalni direktor EBRD-a za agrobiznis Miljan Ždrale, Partner i rukovodilac Odeljenja poslovnog savetovanja EY u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori Dušan Tomić i profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragan Lončar.

Izvor: MK group zvanični sajt

Čadež i Ždrale o MK Group izveštaju

Čadež je iskoristio reč da čestita kompaniji na efikasnosti i predanom radu. Istakao je koliko je važno da se kompanije u Srbiji pridržavaju propisnih ESG praksi.

„Čestitam MK Group na ovom velikom poslu. Pokazali su da nisu samo jedan od najuspešnijih poslovnih sistema u Srbiji i celom regionu, nego su, pre svega, odgovorna kompanija koja svoje poslovanje zasniva i na inovacijama i na svemu onome što je važno za rast i razvoj poslovanja u ovim modernim vremenima,“ izjavio je Čadež. „Ono što je nama i te kako važno, MK Group godišnje državi Srbiji uplaćuje negde oko 60 miliona evra poreza i više od 80% svega što nabavlja – nabavlja na domaćem tržištu. Ukoliko ne budemo naučili da radimo kako radi MK Group, može nam se vrlo lako desiti da ne možemo da izlazimo na tržište Evropske unije i to bi mogao biti veliki problem. Zato je važno da svoje znanje iz ove oblasti dotična kompanija prenosi na svoje dobavljače.“

Izvor: MK group zvanični sajt

Ždrale je apostrofirao da je, glede Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), sigurno kako je Zelena agenda nakon potpisivanja Pariskog ugovora jedna od ključnih stvari. Dodao je i da su svi projekti i tehnička pomoć orijentisani na poboljšanje energetske efikasnosti, konkurentnosti poljoprivrede i smanjenje emisije štetnih gasova.

„Na taj način podržavamo kompanije poput ove, ali i zakonsku regulativu u Republici Srbiji kroz promociju obnovljivih izvora energije i održiv razvoj, pre svega, poljoprivrede, kao jednog od najvećih kontributora u CO2 emisiji,“ izjavio je Ždrale.

Izvor: MK group zvanični sajt

Tomić i Lončar o izveštaju

Tokom sopstvene izjave, Tomić je naglasio u kojoj meri se kompanije zaista pridržavaju ESG principa. „ESG tema je uslov bez koga se ne može u modernom poslovnom okruženju. Primeri kao su što MK Group pokazuju da je moguće pomiriti tradicionalne korporativne ciljeve i finansijske interese akcionara, sa mnogo širim spektrom ciljeva koji proizilaze iz ESG koncepta,“ rekao je Tomić.

Međutim, kako navodi u nastavku, sam korporativni svet ne može da reši nagomilane klimatske i ekološke probleme. „Mnogo se sporo krećemo ka ambicioznim ciljevima iz Pariskog klimatskog sporazuma, posebno Evropa. Potrebno je mnogo više konkretnih akcija i koordinacije između međunarodnih institucija, država, finansijskih institucija, privrednika, naučnih institucija, da bi se rizici doveli pod kontrolu. Posle 10 godina intenzivne priče o ESG-u, učešće energije fosilnog porekla u svetu je skoro nepromenjeno, preko dve trećine. A apsolutna potrošnja je daleko veća,“ dodao je.

Izvor: MK group zvanični sajt

Lončar je apostrofirao da što se tiče zaštite životne sredine, Srbija na godišnjem nivou proizvodi 62 miliona tona CO2. „Po tom indikatoru, Srbija po glavi stanovnika jeste iznad proseka na nivou sveta. Zato je važno da kompanije poput dotične uvedu najbolje prakse u oblasti ekologije“, zaključio je Lončar.

Izvor: Nedeljnik

Pogledajte i: MK Group: ESG ciljevi i izveštaj za prošlu godinu

Prethodni tekstMK Group: ESG ciljevi i izveštaj za prošlu godinu
Sledeći tekstNaknada za odvodnjavanje ide putem dodoa