Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Cake s interneta za bogatu berbu paradajza

Cake s interneta za bogatu berbu paradajza

Dakle, kako je sve toplije, mi se više posvećujemo sađenju cveća ili postavljanju temelja za bogate žetve voća i povrća iz vrta.

282
0

Kod nekih sorti, posebno kod paradajza, to ne funkcioniše uvek kako treba. Tu je, naravno, dobrodošla pomoć sa Interneta. Mi smo sastavili nekoliko jednostavnih koraka za vas, tako da se možete nadati bogatoj berbi paradajza!

Sadite paradajz horizontalno na zemlji!

Paradajz raste vertikalno, ali stvarno dobar trik je da raste horizontalno. Zašto? Pa to pomaže biljci da razvije mnogo jači i širi korenov sistem. Važno je da listovi koji su na vrhu biljke ostanu iznad tla. Biljka će rasti vertikalno, ali će razviti jače korene.

Pospite sodu bikarbonu po zemlji

Soda bikarbona je neka vrsta tajnog oružja koja osigurava da paradajz raste dobro! Kada je biljka porasla oko 2,5 cm, 4 kašičice treba posuti oko biljke, ali vodite računa da ne dohvati biljku. Proces možete ponoviti neko vreme pre same berbe. Soda bikarbona će osigurati da se smanji kiselost zemljišta i da paradajz bude ukusniji.

Kako se rešiti ptica koje jedu paradajz?

Ne znamo samo mi ljudi da je paradajz stvarno ukusan. Čak i ptice u našim baštama to znaju odlično. Da biste ih sprečili da jedu paradajz ostavite posudu sa vodom pored same biljke. Tako će ptice moći da ugase žeđ, bez potrebe da pribegavaju zrelim plodovima i tako će ostati više za vas.

paradajz-pixabay 770

Posadite prezreo paradajz ponovo

Još jedna sjajna ideja je da posadite prezreo paradajz. Da, stvarno radi! Pre nego što odložite stari paradajz u otpad, trebalo bi da ga koristite za nešto praktičnije. Isecite paradajz na kriške i stavite ga u zemlju u saksiju. Nakon toga dodajte zemljište na vrh. Trebaće mu sporadično 1-2 nedelje da ponovo poraste, a nakon toga ga možete presaditi.

Ovog leta velika i ukusna berba paradajza nema više prepreka.