Naslovna Vinogradarstvo i proizvodnja vina Crna tamnjanika, brend Bukova

Crna tamnjanika, brend Bukova

88
0

Tamnjanika, tamjanika, temjanika, tamjanka – puno imena za sortu grožđa od koje se prave neka od najlepših vina na našim prostorima. Ali ova tamnjanika je posebna – crna tamnjanika, manastirska, koja je tek u skorije vreme krenula da se širi. No, popričajmo malo o ovoj predivnoj sorti koju uzgajaju sveštenici Bukova.

Izvor: Manastir Bukovo – zvanični sajt

U srcu Negotinske Krajine, monaštvo manastira Bukovo predano radi na očuvanju crne tamnjanike, jedne od najređih i najspecifičnijih sorti grožđa u svetu. Zahvaljujući naporima i posvećenosti monaha, ova sorta, koja je gotovo bila zaboravljena, ponovo procveta na obroncima koje obrađuje manastirska bratija. Crna tamnjanika, poznata po kompleksnom spektru aroma ruže, suvog grožđa i bosiljka, izazovna je za uzgoj zbog svojih specifičnih zahteva tokom cvetanja i osetljivosti na klimatske uslove.

Ipak, monasi manastira Bukovo ne samo da su uspeli da sačuvaju ovu sortu, već su proizveli vino koje izaziva oduševljenje kod ljubitelja vina, kombinujući tradicionalne tehnike sa modernom tehnologijom u vinogradarstvu. Portal 24 Sedam je recentno posetio ovaj manastir, gde ih je, uz blagoslov igumana Kozme, srdačno dočekao otac Enoh.

Izvor: Manastir Bukovo – zvanični sajt

A Otac Enoh veli…šta?

Manastir Bukovo je u prošlosti bio centralno mesto vinogradarstva u regionu. Nakon što je filoksera pogodila Evropu krajem 19. veka, Bukovo je postalo domaćin prve državne poljoprivredne škole za vinogradarstvo, osnovane 1891. godine. Ova obrazovna institucija imala je ključnu ulogu u prenosu znanja i veština neophodnih za obnovu vinogradarstva u regionu, posebno između dva svetska rata. Takođe, tokom i nakon Drugog svetskog rata, manastir je pretrpeo velike gubitke jer su ga okupatori opljačkali, dok su nove komunističke vlasti konfiskovale većinu crkvenog imanja.

Crna tamnjanika je izuzetno retka sorta grožđa, čija se kultivacija ograničava na vrlo malo lokacija u svetu. Ova muskatna sorta trenutno se gaji na nekoliko specifičnih mikrolokacija u Srbiji, severnoj Italiji i pojedinim delovima Portugala, gde povoljni klimatski uslovi i specifičan sastav zemljišta omogućavaju njen uspešan rast i razvoj. U Srbiji, posebno u Negotinskoj Krajini, manje od sto hektara vinograda posađeno je crnom tamnjanikom, čineći je izuzetno retkom sortom. U Italiji i Portugalu, proizvodnja je još ograničenija, sa samo nekoliko vinarija koje eksperimentišu s ovom kapricioznom sortom.

Izvor: Manastir Bukovo – zvanični sajt

Crna tamnjanika retkost i među enolozima

Ova ograničena distribucija čini crnu tamnjaniku pravom retkošću na vinskoj mapi sveta, dodatno pojačavajući njen ekskluzivitet i vrednost među ljubiteljima vina. Kako objašnjava otac Enoh, crna tamnjanika zahteva specifične uslove za cvetanje.

„Zbog problema sa oprašivanjem, kao što možete videti u samom vinogradu, između redova crne tamnjanike, u svakoj šestoj vrsti posađen je burgundac, kako bi doprineo oprašivanju. Danas manastir raspolaže sa 14 hektara koji su pod vinogradom. S tim što se mi kao monasi staramo o sedam, dok je ostatak dat pod zakup“, veli otac Enoh. „Zasad crne tamjanike nalazi se na dva hektara, dok je ostatak pod zasadom sorti kao što su šardone, burgundac, game, merlo i kaberne sovinjon. Kapacitet vinarije je između 20.000 i 30.000 litara. Ali godišnja proizvodnja zavisi od berbe, pogotovo kad je u pitanju crna tamjanika, koja je, kao što smo već rekli, veoma zahtevna za uzgoj“.

Izvor: Manastir Bukovo – zvanični sajt

Tradicija i moderno, sve u jednom

Po inicijativi arhimandrita Prokopija Bujišića, 1891. godine u manastiru Bukovo osnovana je Državna poljoprivredna škola za vinogradarstvo i voćarstvo. Naravno, organizovana je sa kaluđerima iz samog manastira kao prvobitnim učiteljima. Između dva svetska rata, pod upravom arhimandrita Ruvima Okanovića, koji je završio najvišu poljoprivrednu školu u Dižonu u Francuskoj, manastir Bukovo postaje značajan ekonomski faktor u Negotinskoj Krajini, poznat i kao poljoprivredno dobro.

Zahvaljujući bogatoj vinarskoj tradiciji, episkop timočki (nekadašnji iguman Bukova) Ilarion neprekidno podstiče bratstvo na obnovi ove važne tradicije. Episkop je istakao da njihova misija nije samo čuvanje crne tamjanike od zaborava. Tu svakako spada i stvaranje vina koja će vratiti Srbiju na svetsku vinsku mapu.

Izvor: Manastir Bukovo – zvanični sajt

Svakako tu ima još detalja. Ako vas interesuje crna tamnjanika danas, pročitajte ostatak ovog razgovora u sklopu izvornog članka na portalu 24 Sedam.