Naslovna Zdrava Hrana Da li je potrebno dezinfikovati namirnice? Evo šta savetuju stručnjaci

Da li je potrebno dezinfikovati namirnice? Evo šta savetuju stručnjaci

Često pranje ruku, dezinfekcija ključeva, mobilnog telefona, stvari koje često koristimo, postalo je naša svakodnevnica. Zato se često postavlja pitanje da li je potrebno posebno dezinfikovati i namirnice koje kupujemo.

463
0
Foto: Pixabay

Da li treba svaku namirnicu posebno dezinfikovati pre nego što je unesemo u kuću, sigurno se svako od nas zapitao. Kako navodi Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije, pakovanja hrane pod veoma malim rizikom kada je u pitanju prenos korona virusa.

Stručnjaci istuču da namirnice nikako ne perete sapunom, jer on nije za to namenjen i na taj način bi uništili hranu koju ste kupili, a može da prouzrokuje mučninu, dijareju i povraćanje. Ako ste zabrinut da ste prilikom držanja namirnica možda i “pokupili” virus, dovoljno je da operete ruke toplom vodom i sapunom.

Najbolje da pre odlaska u kupovinu napravite spisak stvari koje su vam potrebne kako bi se što kraće zadržali u prodavnici. Veoma je važno održavati i propisanu udaljenost od dugih kupaca.

Prilikom kupovine rukama dotičemo mnogo površina, kolica, novac, zato je neophodno ruke oprati odmah po povratku iz prodavnice, bez obzira da li ste nosili rukavice ili ne. Stručnjaci savutuju da izbegavate pipanje lica prljavim rukama.

Ukoliko koristite platnene ili neke druge torbe za nošenje namirnica, neophodno je da i njih redovno perete.

Sveže voće i povrće pre konzumiranja dobro operite, a kod lisnatog povrća, uklonite i bacite prve listove, a ostatka isperite pod mlazom vode.

Pre pripreme i jela treba dobro oprati ruke, savetuju stručnjaci.

#odgovornonovinarstvo