Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Da li se isplati ulagati u mlečno govedarstvo ili ne?

Da li se isplati ulagati u mlečno govedarstvo ili ne?

608
0

Gazdinstva koja imaju po nekoliko krava nisu interesentna velikim mlekara, već su upućeni na one manje koje diktiraju otkupne cene mleka. Poljoprivrednici koji su se opredelii za držanje krava ili tov junadi, bez obzira na kapacitete, najviše se žale na nemogućnost plasmana. Miloš Matić iz sela Donja Bukovica planira da podigne još jedan objekat za držanje muznih krava.

„Nije vreme možda za ovaj posao, ali sin hoće tako jer za sad radi u firmi, ali se ne zna šta će biti sa njom i onda je insistirao da se proširimo. Ne mogu da dopustim da propadne imanje na kom je živeo i moj otac i deda, svi su gajili krave i nagrađivani su. Krave su umatičene i dobre su. Imam sina i ćerku, unuke, pa možda će sutra neko od njih biti voljan da se bave stočarstvom, ja bih bio posebno srećan“, napominje Matić.

Zašto je Chief+Nicogan proverena kombinacija u zaštiti kukuruza od korova?

Novi objekat u saradnji sa stručnjacima

Ovaj proizvođač trenutno ima pet krava i dva bika, a novi objekat i planovi prave se u saradnji sa stručnjacima iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo.

„Mi smo već razgovarali sa stručnjacima u Poljoprivrednoj službi, napravili smo projekat da se gradi objelat za 10 do 12 krava, ali ćemo imati i tovilište za telad i bikove, a plan je da pod jednim krovom budu i ovce i da se izmesti štala, da ne bude blizu kuće.“

Finansijska situacija je takva da retko ko može samostalno da finansira proširenje kapaciteta, a Matići planiraju da se kreditno zaduže.

„Sin hoće da podigne kredit, a nabavka krava nije problem, one se odgaje za dve tri godine. Ja uopšte nisam kupovao krave, sve sam ja to gajio, volim da imam moje, da ne kupujem“, kategoričan je naš sagovornik i dodaje da imaju i nešto ovaca i svinja.

Objavljen konkurs za dodelu 100 miliona sredstava

„Subvencija ima, stižu sa zakašnjenjem, ali opet znače, mislim da ko hoće da radi može i da zaradi, ja sam zadovoljan. Možda je trebalo da se sa ovim subvencijama za gorivo uradi nešto, ali šta da se radi, tako je kako je“.

Srbija ima uslove da bude ozbiljan proizvođač junećeg mesa i mleka, ali moraju postojati sigurni ugovori o plasmanu. Subvencije su dobre, ali one ne mogu podmiriti sve troškove i samo sa subvencijama nismo uspeli čak ni da zadržimo neki raniji nivo već je došlo do pada u stočarskoj proizvodnji.

Izvor: Agro Klub / Sanja Dovečer