Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Evo kako da napravite dobar i kvalitetan rasad

Evo kako da napravite dobar i kvalitetan rasad

Poljoprivredni proizvođači koji se bave proizvodnjom povrća počinju sa proizvodnjom rasada. Kako bi imali odličan prinos, koji je dobrog kvaliteta, neophodno je da imaju zdrav i kvalitetan rasad. 

1049
0
Foto: Pixabay

Bilo da se rasad proizvodi na tradicionalna način ili savremenom kontejnerskom proizvodnjom, neophodno je učiniti sve kako bi se biljke neometano razvijale.

Za kvalitetan rasad potrebno je izabrati dobro seme, pripremiti susptrate za setvu, a neophodno je obezbediti i optimalnu tremperaturu i vlažnost. 

“ Nakon nicanja, mlade biljčice su često izložene napadu velikog broja štetnih insekata i prouzrokovača bolesti, zato je neophodno zaštititi ih na pravi način. Jedna od čestih grešaka u proizvodnji rasada je njegovo preterano zalivanje. Osim što forsira razvoj plitkog korenovog sistema zbog kojeg će biljka stalno patiti i loše eksploatisati vodu, često i prekomerno zalivanje dovodi do pojave poleganja rasada. Prouzrokuju ga patogene gljivice iz rodova Rhizoctonia spp., Pythium spp., Phytophthora spp., koje se nalaze u površinskom sloju zemljišta i intenzivno se razvijaju baš u ovakvim vlažnim uslovima” kaže za Bolju zemlju mast. inž. polj. za zaštitu bilja Gordana Cvetković.

Kako sprečiti pojavu bolesti

Prvi simptomi bolesti koji se pojavljuju su omekšavanje i nekroza prizemnog dela stabla koja se brzo širi prema vrhu i korenu mlade biljke, obuhvatajući stablo. Kako je onemogućen protok vode i hranljivih materija dolazi do poleganja, tzv. “topljenja” rasada. Tada dolazi do toga da se parazit velikom brzinom širi i na susedne zdrave biljke i u povoljnim uslovima zahvata veći deo rasada, prouzrokujući njegovo propadanje i stvaranje golih mesta.

“Da bi se sprečilo pojavljivanje parazita u proizvodnji rasada treba koristiti samo dezinfikovano seme i dezinfikovan supstrat, kontejnere, plastične ili stiroporske sa dobrim drenažnim otvorima, kako se voda ne bi zadržavala, a biljkama obezbediti umereno zalivanje, dovoljno svetlosti, kao i redovno provetravanje. Ukoliko se bolest ipak pojavi obolele biljke treba počupati i ukloniti, a gola mesta i sve okolne biljke temeljno isprskati fungicidom” objašnjava Cvetković.

Do pojava bolesti dolazi kada je supstrat nedovoljno sterilisan, uslovi za porast sejanaca su nepovoljni, kada je visoka vlažnost i temperatura, zbog slabog provetravanje. 

“Inficirano seme ne klija, truli i propada. Biljke u fazi nicanja su vrlo osetljive. Do infekcije tek iznikle biljke, u fazi kotiledona, dolazi na mestu gde biljka izlazi iz zemlje. Zahvaćeni deo stabla je tanji od zdravog dela, što dovodi do slabljenja mehaničke moći i biljke poležu. Početne zaraze su u vidu vodenastih pega koje se brzo povećavaju i cela biljka propada posle nicanja. Kada bolest krene, brzo se širi, pa za 24 do 36 sat, može sav rasad da propadne. Obolele biljke treba sakupiti i izneti iz rasada. Mesta gde se bolest pojavila – “žarišta” treba isprskati” objašnjava Cvetković.

Foto: Pixabay

Pažljivo zalivati rasad

Za dobar rasad posebnu pažnju treba obratiti na zalivanje fungicidima, a prvo je neophodno obaviti odmah posle setve. 

“Za prvo zalivanje mogu se koristiti preparati na bazi a.m. propamokarb hidrohlorid i fosetil aluminijum. Rastvorom ovog preparata zalivaju se biljke i samo zemljište oko biljaka. Na taj način uništavamo gljivice koje mogu izazvati poleganje i propadanje biljaka. Drugo zalivanje treba obaviti posle pikiranja sa istim preparatom. Pri ovom tretmanu mogu se dodati preparati na bazi a.m. imidakloprid ili tiametoksam, za zaštitu od insekata. Treće zalivanje istim sredstvom obavlja se prilikom rasađivanja kako bi se koren dobro natopio i zaštitio” ističe Gordana Cvetković.

Rasad koji je pripremljen na ovakav način lakše će se ukoreniti i bolje podneti stres pri iznošenju na stalno mesto. Imaće dobro razvijen koren i stablo i moći će da obezbedi visok prinos i kvalitet.