Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Francuzi upozoravaju: Virus opasno preti paradajzu i paprici širom Evrope

Francuzi upozoravaju: Virus opasno preti paradajzu i paprici širom Evrope

Ovaj takozvani „paradajzov virus braon smežuranih plodova“ (ToBRFV) je bezopasan za ljude, ali je opasan za biljke i može da uništi celokupnu proizvodnju bilo u plastenicima, povrtnjacima ili na organskim poljima.

501
0

Opasan virus preti zasadima paradajza, paprike i čilija u Francuskoj, nakon što je prvi put identifikovan na Bliskom Istoku 2014. godine, a nekoliko godina kasnije u Meksiku, Sjedinjenim Američkim Državama, pa i Evropi i Aziji, upozorila je francuska Agencija za bezbednost hrane – Anses.

Ovaj takozvani „paradajzov virus braon smežuranih plodova“ (ToBRFV) je bezopasan za ljude, ali je opasan za biljke i može da uništi celokupnu proizvodnju bilo u plastenicima, povrtnjacima ili na organskim poljima.

Foto: Pixabay

On se može preneti zaraženim semenkama, biljkama, plodovima, kao i jednostavnim kontaktom, dugo opstaje bez gubljenja moći inficiranja, navode u saopštenju Ansesa.

Ne postoje preparati za uništavanje

Kako dalje navode trenutno ne postoje preparati za uništavanje virusa kao ni sorte koje su otporne na njega.

Anses je potvrdio visok rizik širenja ovog virusa u Francuskoj i podsećaju na važnost poštovanja evropskih propisa o uvozu sednica i sadnica, kao i posebnim zahtevima za uvoz voća.

Virus je kako se navodi u saopštenju prijavljen 2018. godine u Nemačkoj i Italiji, a godinu dana kasnije usvojene su hitne mere u Evropi.

Foto: Pixabay

Sve o virusu

Ovaj virus može ući u biljku putem mikro-povreda izazvanih fizičkim kontaktom sa bilo kojim nosačem koji prenosi virus: biljkama, rukama, radnim alatom, oprašivanjem insekata, ptica, vodom za navodnjavanje. Kada jednom uđe u biljku, on se širi od ćelije do ćelije i napada je celu. Semenke i plodovi potom ostaju zarazni i mogu dalje preneti virus i to na velikoj udaljenosti, pogotovu tokom trgovine.

Virus izaziva pojavu žutih ili braon fleka na listovima biljke i deformaciju plodova, koji se kao takvi ne mogu plasirati na tržište, dodali su iz Ansesa.

Agencija preporučuje da se biljke sa kontaminiranih područja uklone i spale, a povrtarima savetuje da kupuju samo sertifikovano seme i, ako je moguće, izvan evropskih zemalja u kojima je dijagnostikovana zaraza.