Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija „Fruit Logistica 2024“: voće i povrće iz Vojvodine dobilo svojih pet minuta

„Fruit Logistica 2024“: voće i povrće iz Vojvodine dobilo svojih pet minuta

88
0

Vojvodina je imala zapažen nastup na vodećem svetskom sajmu za voće i povrće „Fruit Logistica“, koji je od 7. do 9. februara održan u Berlinu. Domaći proizvođači su održali preko 100 sastanaka sa predstavnicima firmi iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i mnogih drugih zemalja.

Ovo je peti put da vojvođanski proizvođači učestvuju na sajmu „Fruit Logistica“ pod organizacijom Razvojne agencije Vojvodine (RAV). Ove godine na sajmu su se predstavile pet kompanija (Agrounija, Ćirić Agro MĐŽ, Copa, Forma BM, Biofarma Šokšić), jedna zemljoradnička zadruga (Agrosoj), i tri poljoprivredna gazdinstva (Nedeljkov, Sweet Blueberry, Grin Company). Proizvođači su izjavili da su ostvarili mnogo novih kontakata i da ukupno imaju oko 80 potencijalno ugovorenih poslova.

Izvor: Fruit Logistica zvanična Instagram stranica

Koliko je „Fruit Logistica“ sajam značio vojvođanskim voćarima i povrtarima

Marko Arsenović, menadžer prodaje u kompaniji COPA, ističe da je njihovo učešće na sajmu „Fruit Logistica 2024.“ bilo jedno od najuspešnijih u poslednje četiri godine, pri čemu su organizovali više od 40 sastanaka sa dugogodišnjim i potencijalnim partnerima.

„Kako COPA iz godine u godinu raste, tako se i broj naših poslovnih partnera povećava,“ izjavio je Arsenović. „Srpska jabuka najinteresantnija je kupcima iz Indije i sa Bliskog istoka, ali i iz zemalja okruženja. Jako nas raduje interesovanje novih klijenata za našu jabuku. Na nama ostaje da kvalitetom, kontinuitetom i zalaganjem opravdamo poverenje naših partnera.“

Izvor: Fruit Logistica zvanična Instagram stranica

Srđan Dakić, vlasnik farme „Sweet Blueberry“, takođe izražava zadovoljstvo svojim učešćem na sajmu i postignutim rezultatima. „Sajam u Berlinu ove godine opravdao je sva naša očekivanja i pozitivno nas iznenadio brojem posetilaca,“ izjavio je Dakić. „Učešće na ovakvoj manifestaciji u potpunosti je opravdavao broj ostvarenih kontakata. Iznenađeni smo brojem zemalja iz kojih su dolazili oni koji su pokazali zainteresovanost za našu robu, ozbiljnost ostvarenih kontakata pokazala se već u prvim danima nakon sajma, a sada za realizaciju moramo sami da se potrudimo.“

Srpska severna pokrajina prolazi sa blistavim rezultatima

Naši izlagači su predstavili svoj asortiman koji obuhvata jabuke, kajsije, borovnice, batat, lubenice, višnje, luk, šargarepu, kao i organsko voće i povrće. Svi proizvođači koji su prisustvovali u Berlinu su predstavljeni u zajedničkoj brošuri pod nazivom „Vojvodina Region – Fruit Logistica 2024“.

Izvor: Fruit Logistica zvanična Instagram stranica

RAV se ponovo angažuje u organizaciji učešća na sajmu „Fruit Logistica“. Kako ističu, ovaj sajam privlači proizvođače, uvoznike, izvoznike, trgovce na veliko i malo i sve druge učesnike iz ovog sektora, pružajući prilike za umrežavanje. I ove godine, „Fruit Logistica“ je okupila vodeće predstavnike industrije iz celog sveta. Ukupno je prisustvovalo 2.770 izlagača iz 140 zemalja širom svih kontinenata, raspoređenih u 26 izložbenih hala.

Izvor: AgroTV

Pogledajte i: „Fruit Logistica 2024“: srpski voćari dominirali