Naslovna Poljoprivreda Gulan et al.: „Afrička kuga svinja nije ta koja je desetkovala naše...

Gulan et al.: „Afrička kuga svinja nije ta koja je desetkovala naše stočarstvo!“

87
0

Agroanalitičar Branislav Gulan u detalj ulazi u problematiku stočarstva, i naravno da je afrička kuga svinja izneta kao tema. Šta je ovaj stručnjak dodatno imao da kaže, saznajte u narednim redovima.

Izvor: eKapija

Gulan, afrička kuga svinja i sve između

Stručnjak za poljoprivredu objašnjava da je nemoguće nadoknaditi nedostatak stoke uvozom od 500.000 prasića, jer svi ti prasići završe u klanici. On ističe da je neophodno krenuti ispočetka s novom poljoprivrednom strategijom.

„Za 10 godina smo ugasili 62.000 farmi, i zato nema obnove stočnog fonda bez novog koncepta poljoprivrede. On zahteva nove ljude. Nije tačno da je stočni fond uništila afrička kuga, najbolje bi bilo da je sve počišćeno i da se krenulo ispočetka“, rezignirano je odbrusio Gulan.

A šta dodaju Budimović i Božin?

Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije, nagovestio je da uvoz svinjskog mesa u 2023. nije povećan u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, složio se da ga nemamo dovoljno za kasvetnu preradu.

„Čak se se beleži pad uvoza za oko 10 hiljada tona mesa, a najviše uvozimo iz Španije, Belgije, Danske, Nemačke i Mađarske. To se može objasniti visinom cena, koje su u Evropi skočile zbog afričke kuge svinja i smanjene proizvonje. Pre godinu i po, u Evropskoj uniji krenula je akcija smanjenja broja grla i u govedarstvu, i u svinjarstvu, zbog zaštite životne sredine i zelene ekonomije. Međutim, dogodilo se ovo sa kugom, gde su mnoge države imale veliki broj eutanazije, što je uticalo na cene“, pojašnjava naš sagovornik.

Suprotno tome, Predrag Božin iz kompanije Kamendin, koja se bavi i proizvodnjom i preradom mesa, ističe da svinjskog mesa ima sasvim dovoljno za domaće proizvodne potrebe. „Domaćeg mesa za sada ima dovoljno. Trenutno pada cena svinja, samim tim i mesa, pa ne bi trebalo da postoje problemi na tom polju“, tvrdi Božin.

Foto: Pixabay

I malo nešto za kraj

Do trenutka završetka ovog teksta, adekvatni komentari i propisna pojašnjenja nisu stigli iz Ministarstva poljoprivrede, konkretnije iz Uprave za veterinu. Afrička kuga svinja je virusno oboljenje koje ne prelazi na ljude. Međutim, podsećamo da se brzo širi među domaćim i divljim životinjama, a za njega ne postoji vakcina.

Zaražene životinje mogu umreti od ove vrste kuge u roku od nekoliko dana. A prema podacima Svetske organizacije za zdravlje životinja, smrtnost od ove bolesti može doseći i do 100%. Zdrave svinje mogu se zaraziti kontaktom sa zaraženim svinjama, konzumiranjem hrane koja sadrži zaražene ostatke, kao i prevoznim sredstvima, kao što su kamioni ili traktori.

Foto: Pixabay

S obzirom na to da se virus može zadržati na leševima uginulih i zaklanih životinja, kao i na glodarima i insektima, obolele jedinke moraju biti uklonjene putem posebnih procedura.

Izvor: Danas

Pogledajte i: Stanje stočnog fonda i drugi gorući problemi

Prethodni tekstStanje stočnog fonda i drugi gorući problemi
Sledeći tekstPromena klijavosti semena u kućnim uslovima