Naslovna Poljoprivreda I opet kaki: proizvodnja na nivou

I opet kaki: proizvodnja na nivou

71
0

U nastavku svog izlaganja o japanskoj jabuci, popularno znanoj kao kaki, rasadničar iz Ljubave Goran Antić daje detalje o zalivanju, orezivanju i ceni. Saznajmo malo više.

Photo by Bakd&Raw by Karolin Baitinger on Unsplash

Srbija do Tokija preko zrelog kakija!

Naravno, kao i svaku drugu biljku, nakon sadnje je potrebno obilno zalivanje. Japanska jabuka zahteva redovno zalivanje tokom prve sezone kako bi se uspostavio dobar korenov sistem. Nakon toga, biljka može podneti sušu, ali je i dalje važno održavati umerenu vlažnost zemljišta. Takođe je bitno uklanjati korov koji može smetati razvoju biljke. Da bi se osigurao zdrav rast i razvoj, vaša japanska kaki jabuka će zahtevati redovno đubrenje.

„Preporučljivo je koristiti organsko đubrivo bogato hranjivim materijama. Đubrenje se obično vrši u rano proleće,“ dodaje Antić. „Po mogućstvu zgorelim stajnjakom pre nego što biljka počne aktivno rasti. Đubrivo treba ravnomerno rasporediti oko korena biljke, ali pripazite da ne dodiruje stablo. Kasnije, japansku jabuku možete prihranjivati prirodnim ili komercijalnim đubrivom prema uputstvima proizvođača. Pravilna oplodnja može poboljšati rast i prinose biljke.“

Image by LoggaWiggler from Pixabay

Slično kao i sve druge biljke, japanska jabuka može biti izložena različitim bolestima i štetočinama. Stoga, ako primetite znakove bolesti ili prisustvo štetočina, preporučuje se da se konsultujete sa stručnjakom, u ovom slučaju sa našim sagovornikom i njegovim domaćinstvom, jer su kroz iskustvo uzgoja prošli kroz sve izazove. Njihova stabla trenutno donose i do 50 kg plodova. Naravno, važno je napomenuti da i sami oblikujemo ovu voćku ukoliko ne želimo da imamo jablan ili hrast u dvorištu.

„Svakako da je treba formirati na vreme, zato se kaki jabuka posebno orezuje dok je mlada. Mlade grančice koje su najduže na donjem delu piramidalne krošnje moraju da se skrate, kako ne bi otišle previše u širinu. Ako previše porastu, mogu da se polome pod teretom plodova. Kasnije se orezuju starije grane, jer kaki daje plodove iz jednogodišnjih. Zato je njima potrebno dati prostor i svetlost. Osim toga, uklanjaju se i bolesne i oštećene grane i spaljuju se posle orezivanja,“ veli Antić.

Image by jacqueline macou from Pixabay

Koliko kaki košta?

Japanska jabuka ima znatno veću cenu u poređenju sa standardnim sortama, ali istovremeno je i izazovnije održavati gradsko voće. Stoga, potrebno ju je prodati u kratkom vremenskom periodu. Ove zime, jedan plod kaki jabuke u veleprodajama se kreće u cenovnom rasponu od 80-109 dinara. Za razliku od srodnih kultura, dozreva tokom kasne jeseni. Na kraju, postavlja se pitanje zbog čega je korisno gajiti ovo voće u dvorištu iz zdravstvenih razloga.

U svetu se uzgaja oko 2.000 sorti kakija koje su prilagođene različitim klimatskim uslovima ili su specijalno gajene kako bi proizvele veće i ukusnije plodove. Unutar Kine, najrasprostranjenija je u kultivisanom obliku. Variraju po boji od žute, preko narandžaste do narandžasto-crvene, kao i po obliku ploda koji može biti okrugao ili blago izdužen. Cene sadnica su pristupačne i razlikuju se prema klasi, odnosno da li su jednogodišnje ili dvogodišnje sadnice.

Izvor: Agropress

Pogledajte i: Kaki, al kako?! Uzgoj japanske jabuke

Prethodni tekstKaki, al kako?! Uzgoj japanske jabuke
Sledeći tekstObavеzno prеbacivanjе životinja s Krčеdinskе adе, veli Veterinarska inspekcija