Naslovna Poljoprivreda I opet problemi malinarstva: traži se kontrola hladnjačara

I opet problemi malinarstva: traži se kontrola hladnjačara

354
0

Malinarstvo kao da ne može da nađe stabilno tle, a nije prošlo ni dve sedmice tekuće 2024. godine. Juče smo preneli priču malinara iz Vlasotinca i probleme sa kojima se proizvođači na jugu naše zemlje sreću u ovom sektoru. I pored očitih uspeha, uvek je tu opšteprisutan problem manjka sredstava, radnika i inih drugih potrepština, kao i previsoke cene. Ni dan kasnije, dobijamo nove lamente pregalnika crvenog zlata. Naime, predsednik Asocijacije proizvođača malina Srbije Dobrivoje Radović zatražio je od resornog ministarstva da izvrši detaljnu kontrolu hladnjačara. Preciznije, uputio je zahtev da se proveri koji vlasnici hladnjača su dobili kredite, a još nisu isplatili malinu iz roda 2022. godine.

„Tražili smo da se utvrdi ko je uzeo zajam jer je država omogućila da odloži vraćanje kredita i uz garanciju preuzme novi za isplatu maline iz 2022. godine po ceni od 300 dinara po kilogramu, ali još nije plaćeno 50 odsto preuzetog roda,“ naglasio je rezignirano predsednik Asocijacije proizvođača malina.

ULO hladnjača Foto: Printscreen/Youtube

Kontrola hladnjača će mnogo toga razotkriti

On je naglasio da će u to vreme postati jasno kako je novac, namenjen za isplatu nabavljenih malina, bio upotrebljen – da li je korišćen za putovanja, investicije ili kupovinu nepokretnosti.

Radović je izjavio da je tokom leta 2023. godine kilogram upakovane maline u hladnjači koštao između 170 i 180 dinara, dok je trenutna cena porasla na 240-250 dinara, uključujući porez na dodatu vrednost (PDV).

Hladnjača
YouTube Screenshot
Izvor: Forum Info

On je izneo podatak da je od oktobra do decembra prethodne godine iz Srbije izvezeno oko 50.000 tona malina, što ukazuje na veliku potražnju na svetskom tržištu, pri čemu je celokupna količina iz zaliha već izvezena. Radović je naveo da još nije izvršeno plaćanje za 40 odsto malina koje su preuzete tokom 2023. godine.

„Vrema je da se spreči kriminal hladnjačara. Letos su se slikali u Poljskoj i objavili da će u Srbiju uvoziti malinu po 117 dinara po kilogramu. Pritom su dodali i da će cena maline ove godine biti 150 dinara za kilogram. Ali je država sprečila uvoz planiranog kontingenta,“ oštro je uputio reči Radović. Na to je dodao će ove godine biti manji rod nego prošle. Ovo je prvenstveno slučaj jer proizvođači malina nisu imali novca za jesenje agrotehničke mere.

Izvor: AgroTV