Naslovna Zdrava Hrana Inovacije – ova kompanija napravila je brašno od vode, vazduha i sunca

Inovacije – ova kompanija napravila je brašno od vode, vazduha i sunca

Ovaj "proizvod" bi mogao da se nađe na tržištu već naredne, a naziva se Solein.

905
0

Jedna finska kompanija tvrdi još od prošle godine da ni iz čega može da se napravi nešto!

U pitanju je jedna kompanija za prehrambenu  tehnologiju koja tvrdi da je stvorila prirodni izvor proteina iz mešavine ugljen-dioksida, vode i obnovljive električne energije. Ovaj „proizvod“ bi mogao da se nađe na tržištu već naredne, a naziva se Solein.

Radi se o visoko proteinskom sastavu, nalik brašnu, koji sadrži 50 odsto belančevina, 5 do 10 odsto masti, i 20 do 25 odsto ugljenih hidrata.

„To je potpuno prirodan proces fermentacije, sa krajnjim proizvodom koji izgleda i ima ukus poput pšeničnog brašna“, navodi se u saopštenju.

Postupak proizvodnje Soleina ne ispušta suvišan ugljenik, već koristi gas staklenika kako bi se proizvela hrana. Uzima CO2 iz vazduha, a zatim ga kombinuje s vodom, manjom dozom hranjivih materija i vitaminima. Pomoću 100 odsto obnovljive solarne energije, koju koristi od partnerske kompanije, nakon toga pokreće prirodni proces fermentacije sličan onom pomoću kojeg se proizvodi kvasac.

Ovi jednoćelijski proteini mogu naći svoj put do gotovo bilo kojeg obroka koji se može zamisliti, tvrdi kompanija, i time su otvorili vrata za pronalazak potpuno novih prehrambenih proizvoda.

Navode da  je Solein 100 puta klimatski prihvatljiviji u poređenju sa alternativama biljkama i životinjama.

Pošto je „napravljena“ u kontrolisanim uslovima, kompanija je rekla da se ona može stvoriti bilo gde u svetu.

„Nezavisno od vremenskih prilika i navodnjavanja, Solein je neograničen izvor proteina koji ne sadrži poljoprivredna ograničenja i granice mašte“, kažu iz ove kompanije.

Osim za ishranu velikog broja ljudi, Solein je savršena hrana za svemirska putovanja, piše Evropska svemirska agencija ESA.

Oni se nadaju da će proizvod komercijalno lansirati 2021. godine.