Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Izvoz maline: Srbija i dalje ruinira Ukrajinu

Izvoz maline: Srbija i dalje ruinira Ukrajinu

76
0

Kako prenosi portal „EastFruit“, tokom protekle godine Ukrajina se našla među prvih pet najvećih izvoznika smrznute maline u Sjedinjene Američke Države. Međutim, jedna država koja izvozi više maline od Ukrajine je Srbija. Za razliku od toga, Poljska je, iako se trudila da zaštiti svoje tržište od konkurencije iz Ukrajine, zabeležila pad u ovom rangiranju i sada se nalazi na osmom mestu.

Kad su u pitanju maline, Srbija prednjači

U vremenskom periodu od aprila 2023. do marta 2024., ukrajinski izvoz smrznutih malina u SAD iznosio je 265 tona. Iako se ova količina može činiti skromnom, ona predstavlja značajan napredak od sporadičnih probnih isporuka ka redovnom izvozu u velikim razmerama. A to podrazumeva isporuku dva do tri morska kontejnera mesečno. Ovaj strategijski korak omogućio je Ukrajini da premaši konkurenciju koju čine etablirani izvoznici poput Poljske, Belgije, Francuske, Kine i Maroka u smislu količine robe koja se isporučuje na američko tržište.

Andrij Jarmak, ekonomista iz Odeljenja za investicije Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), prokomentarisao je ovu situaciju. „Pre deset godina Ukrajina je praktično bila odsutna sa scene izvoza smrznute maline, kojom su tada dominirale SAD i Srbija“, veli on. „Pre samo pet godina, 2018-19, Ukrajina je počela da ostavlja svoj trag na globalnom tržištu malina. Danas je spremna da postane svetski lider u ovom sektoru“.

Foto: Pixabay

Šta još treba naglasiti?

Jarmak takođe primećuje potencijalni uticaj trenutnog sukoba između Ukrajine i Rusije na rast sektora. Ipak, od 2024. godine, Ukrajina je jedna od retkih evropskih država u kojoj se površine pod uzgojem maline nisu smanjile, dok su prerađivački kapaciteti zapravo prošireni. Štaviše, tržišni izgledi za ukrajinske proizvođače maline su veoma povoljni, s rastom tražnje širom Evrope, što nagoveštava obećavajuću sezonu.

Ključni cilj ukrajinske industrije jagodičastog voća je diverzifikacija izvoznih tržišta kako bi smanjila zavisnost od poljske ponude. Porast izvoza smrznutih malina u SAD stoga se smatra veoma ohrabrujućim razvojem.

Izvor: AgroTV