Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Jevremović: Temperatura će biti veliki problem po prinose

Jevremović: Temperatura će biti veliki problem po prinose

61
0

Doktor Darko Jevremović, direktor čačanskog Instituta za voćarstvo, sa izvesnom dozom pesimizma je dao izjavu o voćarstvu i trenutnoj klimi. Sneg koji je juče iznenadio stanovnike Zapadne Srbije doneo je nove glavobolje poljoprivrednim proizvođačima, pre svega voćarima. Naposletku, mnoge vrste su čak i pre vremena cvetale i krenule da zameću svoj rod. A sve to, kako navodi Jevremović, je bilo podstaknuto recentnim toplim i sunčanim vremenom.

Image by Jaesung An from Pixabay

Stručnjak za voće kaže da ovakvi vremenski uslovi nisu povoljni za ekonomski bitne kulture. Ali, ukoliko temperatura ne bude silazila ispod nule, ne bi trebalo da dođe do nekih većih oštećenja voćaka. Najveći problem može – i hoće – da predstavlja težina snega.

„Kada govorimo o ovakvim temperaturnim promenama one nisu povoljne za voćarstvo,“ navodi Jevremović. „Ali ukoliko temperatura ne padne ispod nule, uglavnom ne bude nikakvih problema. Jutros smo imali pojavu snega, susnežice, tako da je temperatura u Čačku bila najniže 1°C i to ne bi trebalo da stvori nikakve probleme. Velika količina snega na većim nadmorskim visinama, pošto je sneg bio vlažan i težak, mogla je da izazove mehaničko oštećenje na stablima, lom grana i grančica, a posebno kod malina koje su sada u fazi formiranja rodnih grančica. One su veoma kratke i mogu se lako slomiti“.

Image by Christine JAMIN from Pixabay

Šta još Jevremović veli?

Za biljne vrste koje su već stvorile plodove, niske temperature i sneg mogu biti izuzetno štetni. Takve vremenske prilike mogu rezultirati ili opadanjem plodova ili drugim oštećenjima koja kasnije mogu umanjiti njihovu tržišnu vrednost.

Iako vremenske prilike koje su se jutros i tokom noći dogodile u Čačku i okolini nisu prouzrokovale značajne probleme, budući da se očekuje hladno vreme tokom narednih dana, neophodno je pratiti situaciju. Pravo stanje će se znati tek za nekoliko dana, izjavio je Jevremović.

Image by Leopictures from Pixabay

Jevremović ističe da su najranjivije vrste voća koje su već formirale plodove, kao što su koštunjavo voće i jabučaste voćne vrste. Što se tiče malina i kupina, osim eventualnih mehaničkih oštećenja, poput lomova grana i mladara, druge štete neće biti jer te biljke još nisu u fazi cvetanja.

Izvor: RTV