Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Kajsija pokazuje prve pupoljke – treba li brinuti?

Kajsija pokazuje prve pupoljke – treba li brinuti?

361
0

U čačanskom kraju u pojedinim zasadima ranih sorti kajsija pojavili su se prvi pupoljci, koji su u fazi crvenog balona. Stručnjaci smatraju da su kajsije trenutno najugroženije voćne vrste zbog mogućih mrazeva u narednom periodu. S obzirom na to da je prosečan datum rizika od prolećnih mrazeva do prve polovine aprila, postoji još dosta vremena za zabrinutost.

foto: Pixabay
foto: Pixabay

Zahvaljujući relativno blagoj zimi, vegetacija kajsije već je započela. Čak ni niže jutarnje temperature nisu sprečile ovaj proces. Prof. dr Ivan Glišić sa Agronomskog fakulteta u Čačku je naknadno o tome pojasnio u svojoj izjavi za medije.

„Suma temperatura ove zime je bila presudna za kretanje vegetacije ovako rano. Čak i blago hladne noći nisu bile dovoljne da zaustave vegetaciju. Malo je toga što voćari sada mogu da urade. Sve je u rukama prirode. Krečenje stabala i primena nekih biostimulatora mogu pomoći  da se poboljša imunitet biljke i to je sve što mogu da preduzmu,“ apostrofirao je Glišić.

Kajsija, kajsija, prerano nam sija…

Idealni scenario koji sada odgajivači ranih sorti kajsije nadaju se je zahlađenje, ali bez ekstremno niskih temperatura. U ovoj fazi vegetacije mraz od -6°C do -10°C bio bi poguban.

„Prosečan datum rizika od mrazeva u ovim krajevima  do 10. aprila, tako da je ostalo još mnogo vremena za strepnju da li će niske temperature uticati na rod. Ostaje nam samo da se nadamo“, dodao je Glišić.

Foto: Pixabay

Kajsija je voće koje najranije cveta i ona je trenutno najugroženija. Za njom će, kako se procenjuje, uskoro krenuti i ostale voćne vrste poput šljive, rane sorte breskve, trešnje. Ako u narednom periodu bude snega i mraza, šta će se dešavati sa voćem zavisi od faze u kojoj se nađe i od jačine mraza.

Iskustva iz prethodnih godina govore da se sa prirodom nikada ne zna. Tako je 2018. godine najhladniji dan te zime bio 1. mart sa temperaturom od -10°C, pa čak i -15°C u pojedinim oblastima. Voćari pamte da je bilo godina kada je kajsija cvetala u ovo vreme i opstala. Ali, sećaju se da je prošle godine 1. aprila pao sneg i „obrao“ kajsije u čačanskom kraju.

Izvor: Dobro jutro