Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Kajsija uskoro u punom cvatu – što zabrinjava

Kajsija uskoro u punom cvatu – što zabrinjava

92
0

Sunce u februaru i početkom marta je izmamilo voćke da krenu sa cvetanjem, te kulture kao što je kajsija ove godine „poraniše“. U srpskom centru kajsije, tj. u selu Miokovci kod Čačka, stabla ove kulture su potpuno prekrivena cvetom. Ovo je izazvalo dodatne brige voćarima.

Image by Nicky ❤️🌿🐞🌿❤️ from Pixabay

Proizvođači strahuju zbog mogućnosti da, u narednim danima, kada kajsija bude u punom cvatu, niske temperature i mraz mogu naneti štetu njihovom rodnom potencijalu. Ovo je već viđeno u prethodnim godinama, zbog čega voćari sada osećaju strepnju. Iako eventualni sneg ne bi predstavljao problem, ukoliko temperatura padne ispod nule, moguća šteta na kajsiji bi bila značajna, izjavio je Aleksandar Sretenović iz Miokovaca.

Voćari se trude da se bore protiv mraza na različite načine. Ali ništa nije dovoljno efikasna zaštita, pa se rod u takvim situacijama prepušta Božijim rukama. „Vidеćеmo šta ćе biti,“ veli voćar Darko Topalović. „Što jе do nas, mi dajеmo svе od sеbе, ostalo jе u božijim rukama. Kupovao sam nеki ruski antifriz, plaćao sam ga 300, 400 еvra po hеktaru, ništa. Ložio sam gumе po cеlu noć, ložio sam balе, radio sam svе to i shvatio sam da sе od Boga nе otima. Kako on odluči tako jе, ja dajеm svе što jе do mеnе“.

Image by Mahmut Koyuncu from Pixabay

Kajsija je sada „u Božjim rukama“, tvrde čak i stručnjaci

Eksperti s Instituta za voćarstvo u Čačku naglašavaju da samo rezidba može umanjiti eventualne negativne efekte niskih temperatura jer ona usporava aktivnost biljaka.

Voćari su ograničeni u svojim aktivnostima u ovom periodu. Rezidba još uvek traje, što je korisno jer će za nekoliko dana zaustaviti vegetativni razvoj oraslih stabala. To je jedna od mera koju mogu preduzeti. Redovne mere poput prolećne zaštite, tretiranja bakrom i mineralnim uljima takođe su važne. Dr Darko Jevremović, direktor čačanskog Instituta za voćarstvo, objašnjava da ove mere nisu dovoljne za zaštitu od mraza i niskih temperatura.

Image by Pitsch from Pixabay

Trenutno, u Čačku i većem delu Srbije, cveta samo kajsija, osim nekih ranih sorti koje su u punom cvatu. S obzirom na trenutne temperaturne uslove, nema zabrinutosti zbog oštećenja cvetova, jer su temperature iznad nule i tokom dana i tokom noći. Međutim, ako temperatura padne ispod nule u narednim danima, postoji rizik od oštećenja otvorenih cvetova, što može naneti veliku štetu.

Izvor: Dnevnik