Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Kako pravilno hraniti krave u zimskom periodu

Kako pravilno hraniti krave u zimskom periodu

Ishrana krava u zimskom periodu mora biti dobro izbalansirana i kvalitetna.

649
0
Foto: Pixabay

U zimskom periodu kravama je neophodno obezbediti toplo sklonište i kvalitetnu i dobro izbalansiranu ishranu. Pravilna briga o kravama tokom zime veoma je važna, jer zdrave i site životinje proizvodiće i više mleka.

“ Tokom zime krave su na suvoj ishrani, seno, silaža, koncentrovana hrana. Zato je važno hranu obogatiti vitaminima, proteinima i mineralima. Ukoliko se krava hrani samo jednom vrstom, recimo senom, davaće manje mleka, a velike su sanše i da se razboli, jer njen organizam nema snage da se bori protiv virusa” objašnjava za Bolju zemlju veterinar Rajko Mandić.

Kvalitetna hrana

Za ishranu krava u zimskom periodu najvažnija je silaža koja mora biti dobro spremljena. Silaža koja je napravljena od cele biljke kukuruza bogata je hranljivim materijama i energijom, ali nema proteina. Kako bi krave dobile izbalansiran obrok daje im se i kvalitetno seno i koncentrovana hrana.  

“ Dobro izbalansiran obrok, koji je bogat hranljivim materijama, proteinima, vitaminima, neophodan je kako bi krave proizvodile kvaliteno mleko. Za mlade životinje, koje su još u razvoju, dobra ishrana znači i dobar razvoj. A posebno se vodi računa o steonim kravama, jer je važno da se plod pravilno razvija” ističe naš sagovornik.

Za krave koje daju mleko, osim dobro napravljenog obroka, veoma je važna i količina koju će dobiti tokom dana.

Dobar raspored obroka

“ Najidealnije bi bilo da krave dobijaju različite obroke, ali u velikim stadima to je teško napraviti. Zato je najbolje obrok podeliti na dva dela, osnovni i dopunski. Osnovni obrok pravi se od kabaste hrane i on je bogat hranljivim materijama, dok se za dopunski koristie koncentrovana hraniva. Tako se sve krave hrane osnovnim obrokom, a one koje daju više mleka dobijaju dopunski obrok” kaže Rajko Mandić.

Posebnu pažnju treba obratiti i na odnos kabaste i koncentrovane hrane.

“ Krave koje ne proizvode mleko mogu se hraniti samo kabastom hranom, dok one od koje daju mnogo kvalitetnog mleka moraju dobijati koncentrovanu hranu. Najbolje je da obrok sadrži 40 posto kabaste hrane, dok je 60 posto koncentrovanih hraniva sasvim dovoljan i za grla koja proizvode velike količine mleka” objašnjava naš sagovornik.

Pored dobro izbalansirane i bogate ishrane, prostor u kom krave borave treba često provetravati, a zadovoljne i zdrave životinje proizvodiće i više mleka.