Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja Kako prepoznati gorke pege na voću

Kako prepoznati gorke pege na voću

Gorke pege su fiziološke oboljenje koje se lako prepoznaje po okruglim, ulegnutim pegama, najčešće se javljaju na jabukama, ali i na kruškama i dunjama.

572
0
Foto: Pixabay

Fiziološko oboljenje voća gorke pege javljaju se u vidu mrkih pega spužvaste teksture i njihova veličina je do 1cm2. Uvek se nalaze u mezokarpu, blizu površine ploda, tako da su vidljive spolja. Na pojavu gorkih pega najveći uticaj ima sadržaj kalcijuma u plodu.

Simptomi oboljenja

“U slučaju jačeg intenziteta oboljenja, simptomi su vidljivi i na samoj pokožici. Na mestima gde se nalaze gorke pege, pokožica je blago utonula. Simptomi su ponekad vidljivi već na neubranim plodovima. Mogu da se pomešaju sa jonatanovim ili lenticelarnim pegama, mada gorke pege ne moraju da imaju lenticelu u sredini niti su isključivo površinske. Slične simptome mogu da daju i udarci zrna grada” kaže za Bolju zemlju dipl. inž. Mirjana Ostojić.

Gorke pege najčešće se pojavljuju na jabukama, ali mogu se naći i na kruškama i dunjama. 

Uzrok nastanka gorkih pega

“ Pojava gorkih pega je u vezi sa sadržajem kalcijuma u plodovima. Ako je nivo kalcijuma manji od 4,5–5 mg/100 g svežeg ploda, onda je rizik od pojave gorkih pega veliki. Pored kalcijuma, važan je i nivo kalijuma i magnezijuma, elemenata koji deluju antagonistički na kalcijum. Odnos K+Mg/Ca treba da bude manji od 20–25 da bi plodovi bili zdravi” ističe naša sagovornica.

Na pojavu ovog oboljenja veliki uticaj ima i sama krupnoća plodova. Ako su plodovi krupniji, podložniji su pojavi gorkih pega.

“ Prekomerna upotreba azotnih đubriva, mlada stabla sa malo plodova, jaka rezidba, podstiču pojavu gorkih pega. Treba reći da osetljivost svih sorti nije ista, a značajan je i efekat godine. Osetljive sorte su mucu i jonagold, manje osetljivi su greni smit, zlatni delišes i ajdared, dok je gala sorta kod koje se gorke pege retko javljaju” kaže Mirjana Ostojić.

Na sprečavanje pojave gorkih pega veliki uticaj imaju dobre preventivne mere. Zato je zasade potrebno ujednačeno i blagovremeno navodnjavati, optimalno đubriti azotom i kalijumom, počev od precvetavanja uraditi folijarne tretmane Ca đubrivima, takođe, obrati plodobe u pravo vreme i uslove čuvanja prilagoditi svakoj sorti.

Kako razlikovati od jonatanovih i lenticelnih pega

Jonatanove pege su oboljenje za koje je karakteristično da se na pokožici ploda javljaju pegice vema malih dimenzija od 1 do 2 milimetra. Pojava na voću ne dovodi do propadanja ploda, ali utiče na njegovu tržišnu vrednost.

Lenticelne pege su veoma slične gorkim pegama, ali one se javljaju samo oko lenticela na površini ploda. Nastaju isto kao i gorke pege.