Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Kako uzgajati sveže voće tokom cele godine

Kako uzgajati sveže voće tokom cele godine

Ono što svaki poljoprivrednik, voćar treba da razume i istraži jeste klima i šta može da očekuje tokom cele godine.

435
0

Berba svežeg voća može se obavljati tokom cele godine, ako odaberete prave sorte za uzgoj. Ova upustva će vam pomoći da tokom cele godine imate voće bez obzira na to gde živite i kakva je klima.

Prvo ispitajte kakva je klima

Ono što svaki poljoprivrednik, voćar treba da razume i istraži jeste klima i šta može da očekuje tokom cele godine. Različite sorte voća preferiraju određenu temperaturu, pa ako pokušate da ih gajite van tog temperaturnog okvira, imaćete problema. Saznajte koliko dana u godini u mestu gde živite i imate vaše poljoprivredno gazdinstvo ima mraza, jer ako gajite voće kojem prijaju visoke temperature, onda vam neće uspeti. Ako živite u mestu gde su visoke temperature tokom leta, onda se savetuje da možda pomerite sadnju dok se ne završi topli period.

Foto: Pixabay

Sadite različite sorte tokom cele godine

Da biste zadržali svežinu voća tokom cele godine morate odvojiti koje vam sorte odgovaraju za topliji i hladniji period. Dosta sorti voća se uzgaja u proleće i leto, kao što su jagode, šljive, trešnje, dinje. Neko voće ipak voli niske temperature, pa se može gajiti u zimskim mesecima, poput limuna, avokada.

Pomoć biljkama u toku zime

Pomoću staklenika i malo nege možete produžiti svoju letnju sezonu uzgoja kako biste imali raznoliko voće. Korene mnogih biljki treba zaštititi od smrzavanja, jer to može uništiti čitav plod. Voće nikako ne zalivajte kada krene da pada temperatura, a važno je da kada krene mraz, iako je voće u plastenicima da ih dodatno prekrijete laganim prekrivačen, radi dodatnog sloja zaštite od hladnoće.

Foto: Pixabay

Pomoć u vrelim periodima

Neka vaša bašta bude dobro zalivena, pokušajte da zalivate rano ujutru ili nakon što zađe sunce, kako biste pružili šansu da voda prodre u tlo. Dobro oplođene i zdrave biljke će se bolje nositi sa ekstremnim vrućinama od loše oplođenih biljaka. Pokušajte da ograničite obrezivanje tokom najtoplijih meseci jer biljke mogu da pate jer ne vole da ih uznemiravaju na ekstremnim temperaturama.

Održavanje tla

Najznačajniji faktor koji će odrediti zdravlje biljke jeste tlo u koje su posađene. Za najbolje tlo, važno je da koristite puno organskih materija. Ograničite broj pesticida koji koristite na usevima da biste zadržali organsko tlo. Različite biljke vole različite hranjive sastojke, tako da određene biljke valja držiti na istom mestu svake godine.

Foto: Pixabay

Krenite da gajite

Ne treba vam velika bašta da biste mogli proizvedete određeni broj plodova tokom cele godine. Pitajte članove porodice koje voc´e više vole i planirajte vašu baštu kako biste mogli da vam obezbede ono što vole tokom cele godine.