Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Kineski kupus – i dalje egzotična vrsta povrća, ali Vukica otkriva kako...

Kineski kupus – i dalje egzotična vrsta povrća, ali Vukica otkriva kako možete da ga gajite kod nas

748
0
Foto:Pixabay

Kineski kupus i dalje je egzotičnija vrsta povrća koja je pre nekoliko godina postala zastupljena i kod nas. Kako navode povrtari koji se bave uzgojom ove kulture, način gajenja je sličan kao i kod običnog kupusa, osim što je ukus malo blaži. Može se služiti i kao svež u salati, ali ima i onih koji ga više vole kuvanog.

Foto:Pixabay

Vukica Todorić iz Kule, koja inače u svojoj bašti gaji 800 različitih sorti povrća, dobila je i sama seme kineskog kupusa i rešila da se oproba u uzgoju ovog ne tako popularnog povrća.

“Iako sam dobila seme od jedne gospođe koja puno putuje po svetu, tada nisam bila toliko zainteresovana za uzgoj. Prvo sam želela dag a probam, da vidim kakvog je ukusa. Kupila sam ga u marketu, potražila nekoliko recepta, probala sam ga u salati, kuvala i dopao mi se”, kaže nam Vukica.

Potrebno mu je dosta vode

Naša sagovornica ističe da joj se posebno dopalo što mu je izuzetno kratka vegatacija, pa se može gajiti i u jesen nakon neke druge kulture.

Foto:Pixabay

“Prva godina uzgoja mi nije bila uspešna. Kasno sam ga zasadila i nije uspeo da razvije glavice pre zime. Ne može da uspe na temperature nižoj od -5 stepeni. Morala sam onda malo i da se edukujem, pa sam ga posadila u rano proleće kao i druge kupusarice i uspeh ni tada nije bilo veliki jer smo imali kasne mrazeve, pa su to mlade presadnice teško podnele. Zato je bolje kada ga sadite u jesen, jer se glavice lepo razviju do jesenjih hladnoća i onda ih lakše podnose”, otvorena je Vukica.

Poslednja berba kineskog kupusa bi trebalo da bude sredinom novembra, a gaji se u sistemu plodoreda, tako da se na istoj parceli barem tri godine ne sadi nijedna od kupusnjača. Povrtari savetuju da se seje na rastojanju od 30 do 50 centimetara.

“Gaji se na sličan način kao i druge vrste kupusa, čak ga napadaju isti insekti i bilesti kao recimo futoški kupus. Berba se obavlja kada glavice dostignu željenu veličinu, obično 0,8 do 1 kilogram”, napominje Vukica i dodaje da im je i ukus sličan, ali da kineski kupus ipak ima nežniju strukturu i blaži ukus.

Važno je obezbediti mu dovoljno vode, a savetuje se da se zaliva svakih pet do sedam dana.

https://www.facebook.com/ljubavpremasuncu/photos/a.2206720006254156/2409704442622377/?type=3&theater

Šta ga napada

Od štetnih insekata problem mogu napraviti sve vrste koje napadaju i ostale kupusnjače: Kupusna sovica (Mamestra brassicae), Zelena kupusna stenica (Eurydema oleracea), Pepeljaste vaši kupusne (Brevicoryne brassicae), Kupusni buvači (Phzllotreta spp), Kupusna muva (Phorbia brassicae), Crvena kupusna stenica (Eurydema ventrale), Mali kupusar (Pieris rapae), Veliki kupusar (Pieris brassicae), Mala repičina pipa (Ceutorrhynchus quadridens), Repičina pipa (Ceutorhynchus assimilis), Kupusni moljac (Plutella maculipennis) i Zelena breskvina vaš (Myzus persicae).