Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Koliko će koštati voće?

Koliko će koštati voće?

77
0

Kod nas deluje kao da je voće već fino osvanulo. Naime, na pijacama su se već pojavile trešnje, jagoda, ima i lubenica. Ali uglavnom je to voće iz uvoza. Ovde je ipak pitanje kvaliteta i kontinuiteta domaće proizvodnje, koja kao da iz godine u godinu nije kako treba. Pretpostavlja se, naime, da će duga prolećna suša i kasne kiše koje propisno istrpesmo ovaj rani period 2024. godine vidno uticati na rod ranog voća.

Image by gpointstudio on Freepik

Ove godine, trešnje su prerano procvetale tokom proleća, što će imati negativan uticaj na kvalitet ploda. Voćari su se nadali kiši, ali umesto toga, bilo je sunčano ili je došlo do jakog mraza. Kiša je kasnila mesec dana, što će rezultirati ili opadanjem trešanja ili njihovim pucanjem. Postoji zabrinutost da će ih biti malo na tržištima i da će biti skuplje.

Voće će koštati upravo ovoliko:

Dimitrije Petrović, voćar iz Ritopeka, smatra da bi nastavak obilnih padavina mogao da ošteti rane sorte trešanja. Prema njegovom mišljenju, veliku štetu prouzrokovala je i kasna prolećna izmaglica 20. aprila, posebno u voćnjacima u Smederevskom Podunavlju.

Photo by Nico Smit on Unsplash

Inače, još nešto treba apostrofirati. Naime, vratolomne promene temperature su imale uticaja i na prinose breskvi, jabuka i kajsija. Voćari tvrde da je prošle godine rod kajsija bio rekordan, dok ove godine nije ni blizu tog nivoa, čak ni polovina. „Šteta od prolećnog mraza u mom zasadu nije bilo, ali ih je bilo prošle godine. Kajsija je tada prerodila. Ove godine neće ih biti ni za džem, a ni za kajsijevaču“, zabrinuto dodaje  Ilija Đorđević, iskusni voćar iz Vinče.

Da nije bilo mraza u martu i aprilu, rane sorte kajsija bi imale bolji prinos. Procenjuje se da je u Srbiji oko 30% voća uništeno zbog prolećnog mraza. Očekuje se da će cena voća ove godine biti visoka.

Image by jacqueline macou from Pixabay

Uobičajeno, rane vrste voća poput trešanja, kajsija i jagoda uvek su skuplje. Trenutno, cene se kreću od 200 do 700 dinara po kilogramu. Međutim, očekuje se da će za nekoliko meseci cene pasti za polovinu. Prve lubenice iz uvoza već su stigle, a kilogram košta oko 350 dinara. Voćari su dugo čekali kišu i veruju da će, osim za jagode i trešnje, povoljno uticati na ostalo voće.

Izvor: Poljoprivrednik