Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Konačno! Formiran Savez za regenerativnu poljoprivredu

Konačno! Formiran Savez za regenerativnu poljoprivredu

83
0

U Novom Sadu je formiran Savez za regenerativnu poljoprivredu, što zasigurno predstavlja važnu prekretnicu u domaćem agraru. Cilj Saveza je postizanje zajedničkih rešenja za sistematske izazove koji zahtevaju suradnju između privrede, znanstvene zajednice, državnih institucija, udruženja poljoprivrednika, nevladinih organizacija i drugih relevantnih aktera, izjavljuju osnivači Saveza.

Savez za regenerativnu poljoprivredu Srbije osnovali su Udruženje Eko Inovacija na Balkanu iz Novog Sada, Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada, Institut za razvoj i inovacije iz Beograda i kompanija GILAB iz Beograda, uz podršku poljoprivrednika koji već primenjuju regenerativne poljoprivredne prakse u svojoj proizvodnji. Kako se ističe, Savez će nastojati da oblikuje i unapredi gorepomenuti cilj kako bi se podstakla implementacija regenerativnih praksi u poljoprivredi.

Izvor: https://podsticajiupoljoprivredi.rs/osnovan-savez-za-regenerativnu-poljoprivredu-srbije/

Ključnost Saveza za regenerativnu poljoprivredu, pojašnjena

Delovanje Saveza će biti ostvareno putem povezivanja i zajedničkog rada svih učesnika koji se podjednako bave regenerativnom poljoprivredom u nekom obliku. Povezivaće se i delatnici koji, svojim aktivnostima, mogu pridoneti njenoj većoj rasprostranjenosti u Srbiji. Pre zelene revolucije (60-ih godina prošlog stoleća), svaki poljoprivredni proizvod u Srbiji je bio proizveden primenom regenerativnih praksi. O ovome je ranije izveštavao  portal Agrosmart.

Danas, dodaje se, regenerativna poljoprivreda predstavlja pionirski poduhvat i ima ograničenu prisutnost. Prema subjektivnoj proceni jednog od članova ove zajednice u Srbiji, taj postotak je manji od 1% ukupnog broja poljoprivrednika.

Image by macrovector on Freepik

Početak profesionalnog bavljenja regenerativnom poljoprivredom u Srbiji povezan je s radom Instituta Tamiš iz Pančeva. 2006. godine, nekoliko savetnika s Instituta (nakon stručne posete SAD-u) osniva prva pokazna polja. Na njima će početi primenjivanje prakse konzervacijske obrade tla (redukovana obrada).

Savez će 12. marta 2024. godine, u prostorijama Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, predstaviti svoju viziju, ciljeve i aktivnosti svim zainteresovanim stranama.

Image by freepic.diller on Freepik

Takođe, tokom događaja će biti organizovane panel diskusije sa učesnicima koji će razmatrati aktuelne teme od značaja za celi sektor regenerativne poljoprivrede i sve njene učesnike. Panel će obuhvatati pitanja gazdinstva, kao i razvoja tržišta za regenerativne proizvode.

Izvori: Nova ekonomija, Subvencije.rs

Pogledajte i: Regenerativna poljoprivreda: veći prinosi, veća zarada, Korsi: Regenerativna poljoprivreda od velikog značaja za Srbiju