Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Kora od pomorandže (i čemu sve može da služi)

Kora od pomorandže (i čemu sve može da služi)

115
0

Kora od pomorandže se koristi dosta u raznim kapacitetima. Naravno, mi smo već pokrili njene benefite ranije, ali cenimo da ima još toga za reći. Ergo, otkrijmo zajedno na koji način kora ove plemenite voćke nama može pomoći.  Iako gorka, kora pomorandže koja inače služi kao zaštita unutrašnjosti ploda, mogla bi imati korisnu ulogu i za ljudski organizam.

Image by Thomas from Pixabay

Naučnici sa Univerziteta Florida i stručnjaci iz američkog Ministarstva poljoprivrede su otkrili bioaktivno jedinjenje u kori pomorandže, poznato kao feruloilputrescin (FP), koje može biti korisno za zdravlje srca ukoliko se konzumira. Istraživanja su pokazala da ekstrakt kore pomorandže, bogat FP-om, može smanjiti biomarkere upale i kardiovaskularnih oboljenja kod miševa nakon šestonedeljnog tretmana.

FP je metabolički produkt koji se prvobitno nalazio u listovima i soku grejpfruta, a sada je identifikovan i u pojedinim sortama pomorandži. Iako nije prisutan u limetama, limunima i mandarinama, FP je izazvao veliko interesovanje zbog svojih antioksidativnih i antiinflamatornih svojstava, iako još uvek postoje mnoge nepoznanice među stručnjacima.

Photo by Erol Ahmed on Unsplash

Nutricionista Ju Vang sa Univerziteta Florida ističe da ovo otkriće naglašava do sada neprepoznati zdravstveni potencijal feruloilputrescina u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Benefiti kore od pomorandže – sa potporom nauke

Narandže su jedno od najomiljenijih voća širom sveta, obično se konzumiraju zbog soka, dok se gorka kora obično odbacuje. Svake godine se 32 miliona tona kore narandže baci, iako je ona zapravo jestiva i može biti korisna za nas.

Image by congerdesign from Pixabay

Farmerska iskustva pokazuju da pilići bolje napreduju kada se hrane komadićima narandžine kore. Na Floridi, oko polovina kore narandže koristi se kao stočna hrana, ali postoji mogućnost da zadržavanje nešto te kore za ljudsku upotrebu može imati smisla.

U poređenju sa sočnim delom, kora narandže sadrži značajne količine vitamina, antioksidanata i limonena – supstance koja može imati antiinflamatorna i antikancerogena svojstva. Važno je istražiti koja bioaktivna jedinjenja su najkorisnija za ljudsko zdravlje i zašto, što bi moglo biti ključno za pravljenje zdravijih ekstrakata kore narandže.

Image by Myriams-Fotos from Pixabay

Kada se feruloilputrescin (FP) konzumira, čini se da sprečava određene bakterije u crevima da stvaraju trimetilamin (TMA), koji je povezan sa povećanim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara, gojaznosti i dijabetesa tipa 2. Nekoliko kompanija već radi na proizvodnji proizvoda koji sadrže koru narandže i koji bi bio jednostavan za upotrebu.

Istraživanja na miševima na Floridi koja su hranjena ekstraktom kore narandže bogatim FP-om pokazuju smanjenje nivoa TMA i TMAO (štetnog produkta TMA koji je loš za kardiovaskularni sistem). Iako nije jasno da li bi isti efekti važili i za ljude, interesovanje za ove podatke postoji u Ministarstvu poljoprivrede SAD-a.

Image by Alfred Derks from Pixabay

Potencijal novih otkrića

Vangova studija i istraživanje njenih kolega omogućili su dobijanje grant-a od 500.000 američkih dolara od vladinog Odjeljenja za istraživanje kako bi se istražilo može li ekstrakt kore pomorandže poboljšati zdravlje našeg digestivnog sistema i srca.

Kora pomorandže nije jednostavna za upotrebu kao sastojak u obrocima, ali ukoliko naučnici uspeju da razviju odgovarajući proizvod od kore narandže, ona bi mogla postati popularna kulinarska namirnica koja doprinosi boljem zdravlju. Više kompanija već žuri da razvije takav proizvod. Nedavno su istraživači otkrili da se uz dodatak samo malo kore banane, takav proizvod može pretvoriti u ukusnu i hranljivu užinu bogatu antioksidansima i vitaminima, što isto važi i za koru manga.

Image by Lynn Greyling from Pixabay

Studija je objavljena u časopisu „Journal of Agricultural and Food Chemistry“.

Izvor: Dnevnik