Naslovna Zdrava Hrana Kurkuma – začin koji regeneriše ćelije mozga

Kurkuma – začin koji regeneriše ćelije mozga

Kurkuma je jedan od najzdravijih začina na svetu, a prema istraživanjima, lekovita svojstva ove biljke mogu pomoći u regenaraciji mozga.

1138
0
Foto: Pixabay

Kurkuma sadrži aromatični turmeron koji je njen topljivi sastojak. Ovaj specifičan sastojak posebno su analizirali nemački naučnici i to zbog njegovog efekta na nervne matične ćelije.

Istraživanja su pokazala da se nervne matične ćelije (NSC) povećavaju čak za 80 posto, kada su izložene ar-turmeronu, što znači da mogu da osnuju nove zdrave moždane ćelije u subventrikularnoj zoni i hipokampusu, gde se stvaraju novi neuroni.

Naučnici su primetili i porast veličine u oba područja, ar-turmeron može pomoći nervnim matičnim ćelijama u regeneraciji mozga. A to bi na kraju moglo dovesti do lečenja moždanog udara ili Alchajmerove bolesti.

Kurkumin je, takođe, koristan za mozak, otkriveno je da on poboljšava ukupnu memoriju kod Alchajmerove bolesti.

Prema različitim mišljenjima korišćenje ekstrata kurkumina ima mnoge prednosti, dok je upotreba cele kurkume delotvornija. Za upale debelog creva ili polipa, bolje je koristiti celu biljku, jer se ekstrakt može aposrbovati u tankom crevu pre nego što dođe do debelog, gde je najpotrebnija.

Prema rečima stručnjaka lekovito bilje sastoji se od nekoliko korisnih sastojaka, tako da je potpuno netačno milsiti da je samo jedan odgovoran za njeno lekovito svojstvo.

Kurkumin i ar-turmeron imaju pozitivna dejstva na telo i um, ali od cele kurkume ima najviše zdravstvene koristi.