Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Lažan med se javlja svuda!

Lažan med se javlja svuda!

111
0

Med nije med ako sadrži aditive, vele pčelari. A kako se čini, falsifikovanog meda ima sve više, i kod nas i na Zapadu. I to predstavlja opak problem.

Image by Stefan Schweihofer from Pixabay

Primera radi, od recentnih uzoraka meda uvezenog iz Velike Britanije, svih 100% bili su sumnjivi, verovatno zbog toga što su proizvedeni u drugim zemljama i potom dodatno mešani pre nego što su ponovo izvezeni u EU. Evropski pčelarski savez (EBA), čiji je srpsko udruženje SPOS član, izdao je zabrinjavajuće saopštenje za javnost povodom Svetskog dana pčela. Ističe se da se ovaj dan obeležava u jednom od najizazovnijih perioda za pčelarstvo u ovom veku.

Prema navodima udruženja, tržište meda preplavljeno je falsifikatima, s različitim stopama prisustva u zavisnosti od zemlje, koje se kreću od 46-88%. Potrošačima je sve teže da pronađu autentičan med, dok pčelari suočavaju sve manje mogućnosti za plasman svojih proizvoda zbog ove nelojalne konkurencije.

Kako iskoreniti lažan med, a pravi med vratiti na tržište?

Upozorenje je stiglo iz nekih regiona da pčelari već masovno odustaju od pčelarstva zbog finansijskih problema koji postaju neizdrživi. Postoji i zabrinutost da će ovo postati sveopšti trend ukoliko se trenutna situacija ne promeni hitno. Odustajanje pčelara od pčelarenja može imati ozbiljne posledice po prinose u poljoprivredi. Zbog loše situacije, posebno u vezi sa falsifikovanjem meda, pčelari iz EU nedavno su osnovali Evropski pčelarski savez sa ciljem da se bore protiv falsifikata meda.

Izdat je apel da svi zajedno hitno radimo na eliminisanju falsifikata meda sa tržišta. Na taj način bi potrošači dobili autentičan pčelinji med, koji nosi brojne prednosti za zdravlje. Falsifikati su u suštini samo šećer, koji može sadržavati štetne supstance za zdravlje. Poslednja koordinirana evropska akcija, čiji su rezultati nedavno objavljeni, pokazala je da je značajan deo meda uvezenog u EU bio sumnjiv i neusaglašen sa direktivama o medu.

Image by cheerdj from Pixabay

Čak 46% od 320 kontrolisanih uzoraka meda imalo je problematične karakteristike. Većina sumnjivih pošiljki potiče iz Kine (74%), dok je med iz Turske imao najveći udeo sumnjivih uzoraka (93%). Svi uzorci meda uvezenog iz Velike Britanije bili su sumnjivi, što verovatno potiče od proizvodnje u drugim zemljama, a zatim mešanja pre izvoza u EU.

Izvor: Politika