Naslovna Poljoprivreda Malina, Srbija, Bosna, Hercegovina, i tako to na tu temu

Malina, Srbija, Bosna, Hercegovina, i tako to na tu temu

66
0

Da li se meša srpska i bosanska malina? Koje su brojke uvoza i izvoza? Šta kaže anonimni hladnjačar, a šta veli Nedžad? Saznajte u četvrtom i, nadamo se, konačnom tekstu na ovu škakljivu temu.

„Ne meša se malina!“

Rezignirano, anonimni dostavljač informacija je prokomentarisao mešanje malina iz različitih podneblja.

Opstanak maline
Opstanak maline?

Ranije su naši malinari negodovali zbog prakse velikih hladnjača koje uvoze malinu, tvrdeći da je ona tamo jeftinija. Ove hladnjače, kako su naveli, mešaju tu uvezenu malinu sa domaćom i prodaju je po nižoj ceni.

Sagovornik je naglasio da malina u Bosni košta isto kao i u Srbiji i da ne postoji nikakvo mešanje, već se uvoze male količine. Istakao je da je uvoz iz Bosne obustavljen od avgusta, a da je 90 posto maline već plaćeno sve do 15. septembra tokom prethodne i pretprošle godine. Dodao je da većina proizvođača u Bosni nije izmirila svoje obaveze ili je iznos plaćen samo minimalno. Takođe, napomenuo je da oni sada čekaju da država ponovo reprogramira kredite koji dospevaju u martu.

Maline rodile u septembru
Maline rodile u septembru

Mešanje ozbiljan zločin

Dodaje da postoji uvreženo mišljenje kako je rešenje da se izvozi domaće mleko, sir i jaja u Bosnu, a da istovremeno izvozimo malinu u Poljsku ili Nemačku, bez uzimanja bilo čega od njih. „Oni misle da to može. Mi smo 2022. uvezli 22 kamiona iz Bosne, a naš izvoz je bio 750 kamiona, to je (uvoz iz Bosne) manje od tri posto, ljudi preteruju, mi smo 20 godina ’držali’ bosansku malinu, mi je uvezemo i držimo celu pod kontrolom“, kaže sagovornik.

On procenjuje da će cena maline u Srbiji ove godine biti dodatno smanjena zbog toga što se malina iz Bosne prodaje po nižim cenama u svetu.

Foto: Facebook/Malina Ratkovo

Maline u Bugarskoj i Bosni, veli, imaju isti ili čak bolji kvalitet od srpskih. U Bugarskoj je to zbog klime, a u BiH zbog revnosnijih berača koji beru čistim rukama.

„Ovde svaki drugi bere prljavim rukama i stalno su reklamacije, juče je u nemačkom časopisu objavljeno da se jednoj srpskoj firmi vraćaju desetine kamiona zbog toga što maline imaju te gljivice, noroviruse,“ izjavio je on.

Foto: Pixabay

Podsetio je da je mešanje ozbiljan carinski prekršaj, koji rezultira zatvorskom kaznom. Kada se maline uvezu, to mora biti navedeno u njihovoj deklaraciji.

„Zavisimo od Srbije“

Nedžad Bićo, predsednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, takođe je potvrdio za Faktor.ba da su malinari suočeni s propašću jer su zavisili od Srbije koja je otkupljivala maline iz BiH. Takođe, napomenuo je da otkupljivači malina u Federaciji BiH nisu uspeli da ih prodaju.

Foto: Pixabay

„Dakle, situacija je ista kao i u RS (Republici Srpskoj). Otkupna cena malina već nekoliko godina dobro pada. U BiH nemamo ni strategije za proizvodnju malina. Mnogo se malinjaka i počupalo i proizvodi se nešto drugo, pa je proizvodnja malina pred gašenjem u celoj BiH“, izjavio je Bićo.

On ističe da malinarima niko ne može pomoći, jer otkupna cena zavisi od svetskih berzi i izvoza.

Foto: Freepik

„Srbija je zabranila uvoz naših malina i naša jedina odbrana je da mi na isti način uzvratimo Srbiji i čuvamo svoje tržište o bilo kojem prizvodu da se radi, a isto tako i prema Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj državi. Međutim, Vijeće ministara BiH više štiti ekonomije u Srbiji i Hrvatskoj, a za Bosnu i Hercegovinu nije ih briga“, zaključuje Bićo.

Brojke, carina, licemerje: ulazimo u zaustavno vreme

Anonimni predstavnik hladnjačara ističe da su pre dve godine od avgusta do septembra poslali 25 kamiona, što je bilo ekvivalentno 500 tona, u Srbiju. Međutim, sada su poslali samo dva kamiona, odnosno 40 tona. „Ušlo je pet puta manje, jer ne daju i tačka. Nema sanitarnog i uverenja tržišnog inspektora, a ta uverenja se dobijaju, u principu, u roku od pola sata“, dodaje predstavnik.

Foto: Facebook/Malina Ratkovo

On takođe napominje da se ista situacija odigrala i kod desetina drugih hladnjača u Srbiji koje uvoze maline iz Bosne. „Najveći paradoks, koji je ’šlag na tortu’ je taj što je država omogućila jednom svom ’viđenom članu’ (radi se o jednoj hladnjači iz Zapadne Srbije, naziv poznat redakciji) da mogu da uvoze iz Bosne i sve što kupe im carine ’u danu’“, rezignirano veli on.

Prema informacijama koje je Republički zavod za statistiku (RZS) objavio, bilanse uvoza i izvoza maline u Srbiji pokazuju opadanje tokom 2022. i 2023. godine. Glavni izazov predstavlja smanjenje vrednosti izvoza maline, koje je tokom 2023. godine bilo smanjeno za trećinu u odnosu na 2021. godinu. Prema istim podacima, izvoz i dalje znatno premašuje uvoz maline.

Izvor: Nova ekonomija

Pogledajte i: Onemogućen uvoz maline iz Bosne u Srbiju, i to nezvaničnom odlukom, Bosna, Srbija i malina: rasprava se nastavlja, Malina na relaciji Bosna-Srbija: još bitnih informacija