Naslovna Poljoprivreda Ministarstvo: „Ne palite travu i nisko rastinje“

Ministarstvo: „Ne palite travu i nisko rastinje“

262
0

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije apelovao je danas na građane da ne pale travu i nisko rastinje. Apel se odnosi na travu i nisko rastinje na otvorenim područjima, u šumi i po obodima šuma. Paljenje dotičnog, ističu iz Ministarstva, nosi opasnost širenja požara koji može da ugrozi živote građana i nanese veliku materijalnu štetu.

Požar u Carskoj bari

Trava i suvo rastinje doprinose širenju požara

Milan Kocić, Načelnik Operativnog centra Sektora za vanredne situacije MUP-a, je u izjavi za medije upozorio da se požari izuzetno brzo šire na otvorenom. „Loženje vatre u blizini šuma, kao i spaljivanje strnih useva, trave i niskog rastinja je strogo zabranjeno Zakonom o zaštiti od požara,“ istakao je Kocić. „Za takvo činjenje postoje adekvatne novčane kazne.“

Načelnik Operativnog centra je skrenuo pažnju na najnovije najave Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Prema njima, sleduje nam veoma toplo i suvo vreme. Ovi klimatski uslovi, apostrofirao je Kocić, izuzetno pogoduje nastanku i razvoju požara na otvorenom. „Ovi požari se veoma brzo šire, mogu biti opasni po zdravlje i živote naših građana. A takođe mogu i da prouzrokuju veliku materijalnu štetu,“ poručio je Kocić.

Izvor: Pixabay

Apel na građane

Kako je istakao sagovornik, inspekcijske službe Sektora za vanredne situacije i drugih linija rada Ministarstva će narednih dana pojačati inspekcijski nadzor. Ovim se nadaju sprečavanju nastanka novih požara. „Većina požara na otvorenom prostoru prouzrokovana je ljudskom aktivnošću,“ podsetio je Kocić. „Apelujemo na naše sugrađane da budu veoma oprezni prilikom korišćenja otvorenog plamena na otvorenom prostoru, kao i da ne spaljuju travu, nisko rastinje i strne useve.“

U zaključku svoje izjave, načelnik je poručio građanima da, ukoliko primete ovakve požare, odmah obaveste najbližu vatrogasno-spasilačku jedinicu pozivom na broj 193.

Photo by Alex Shu on Unsplash

Apel MUP-a je tek najnoviji u nizu saopštenja građanima Srbije vezano za požare. Podsetićemo da je Ministarstvo sredinom jula uputilo slični apel glede paljenja žetvenih ostataka. Davor Vidović, Pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a, je tom prilikom istakao statističke podatke vezane za požare u Srbiji. Prema njegovim rečima, prethodne godine vatrogasci-spasioci intervenisali na gašenju 31.334 požara. U tim požarima je tragično izgubilo život šest osoba, a povređeno ukupno 25. Istog meseca je JP „Srbijašume“ uputilo molbu građanima da ne lože vatre blizu pošumljenih predela, upravo zarad izbegavanja novih požara.

Izvor: AgroSmart

Pogledajte i: Srbijašume: „Zaštitite šume od požara“, MUP apeluje građane da ne pale žetvene ostatke

Prethodni tekstMnoge njive bez roda zbog nevremena
Sledeći tekstLeskovački povrtari zadovoljni potražnjom, prodajom i cenom