Naslovna Poljoprivreda Srbijašume: „Zaštitite šume od požara“

Srbijašume: „Zaštitite šume od požara“

176
0

U petak, 14. jula, JP „Srbijašume“ je uputila apel građanima da zaštite svoje lokalne šume od požara. Zvanično saopštennje se može naći na sajtu preduzeća.

„S obzirom na pojavu izrazito sušnog perioda, kao i na najavu nadolazećeg toplotnog talasa, JP „Srbijašume“ apeluje na građane da je neophodno da svi posebnu pažnju posvetimo opasnosti od pojave šumskih požara,“ stoji istaknuto na sajtu. Podsetićemo da su temperature u poslednjih par nedelja izuzetno visoke. U mestima poput Čačka izmerene su dnevne temperature koje su čak prevazilazile i 40°C. Toplotni talas će se zasigurno nastaviti i do kraja ove nedelje, tvrde meteorolozi.

Izvor: Pixabay

U tekstu apela stoji i molba građanima da ne lože vatru u blizini šume. Ističe se i izbegavanje bacanja opuška. Paljenje korova, biljnog i drugog materijala na poljoprivrednom zemljištu je takođe istaknuto kao problem koji treba iskoreniti.

Apel „Srbijašume“ jedan od mnogih

Preduzeće „Srbijašume“ je tek jedno u nizu organizacija koje su apelovale građanima Srbije da ne pale vatru u prirodi van propisa. Prošle nedelje, Ministarstvo unutrašnih poslova je uputilo sopstveni apel pretežno poljoprivrednim proizvođačima da ne pale žetvene ostatke na otvorenom prostoru. Paljenjem trave i niskog rastinja, kako su istakli, može dovesti do velikih požara i ugrožavanja života.

Pre toga, Opština Kula je objavila naredbu kojom su takođe zabranili paljenje žetvenih ostataka. Uz zabranu, Opština je izdala i saopštenje koje detaljnije pojašnjava uslove i načine delovanja u slučaju požara. Naglašava se i pravilna prevencija nastanka ove nepogode.

Photo by David Maunsell on Unsplash

Toplotni udar je zahvatio veliki deo Evrope. Samo juče je u Italiji u 16 gradova izdat crveni meteoalarm zbog vrućina. Na španskom ostrvu La Parma je usled vrućina izbio šumski požar. Bezmalo 4.000 ljudi je tom prilikom evakuisano, a samo širenje vatre još uvek nije suzbijeno do kraja. Kako navode ondašnji meteorolozi, očekuju se rekordno visoke temperature na jugu Evrope u nadolazećim nedeljama.

Izvori: Srbijašume, Indeks Online

Pogledajte i: MUP apeluje građane da ne pale žetvene ostatke, Zabrana paljenja žetvenih ostataka u Kuli