Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Može odlična farma svinja i bez skupe opreme! Evo i kako!

Može odlična farma svinja i bez skupe opreme! Evo i kako!

806
0

Da li čovek može da ima, pa recimo natprosečne rezultatate u ispodprosečnim uslovima , ali ako je genetika dobra i ako uloži svoj rad?

Ministar Nedimović: Uskoro dozvole za kretanje za poljoprivrednike koji obrađuju zemlju na levoj obali Drine

Farma Zorana Ilića iz Čelareva, je dokaz da može, i sve ali sve na ovoj farmi je improvizovano. Ako tražite da vidite tubemate ili automatske hranilice – nema ih, ako tražite svetlo u visini očiju krmače od toliko i toliko luksa – nema ga , specijalna ventilacija -nema je, grejne ploče za prasad – nema ih, tu su samo krmače i peć bubnjara koja se loži.

Dakle, ova farma budimo realni vizuleno nije nešto impresivna – sve na njoj je pravljeno ručno – ništa nema fabrički, ni jedne pojilice ili hranilice!

Međutim ima najvažnii stvari – ima prasadi! Inače sva genetika je nemačka sa nukleus farme u Ruskom Krsturu i sigurno je da je i to faktor.

IDEALNO VREME ZA NOVE VOĆNJAKE! Ako ovo ne uradite nikada štetu nećete nadoknaditi!

Zoran se bavi proizvodnjom prasadi. Ona delom idu za tov, a delom idu odgajivačima.

I u tim uslovima kakve ima on ima od 12 do 13 odlučena praseta po krmači.

Zoran je posvećen tome 100%. Svaki sat on je na farmi, kaže da mu čak i odgovara što nema rešetkasti pod jer, mu je bolje kada dođe do očisti, što može da pogleda šta se dešava sa životinjama.

Hladan tuš za poljoprivrednike: Država poništila ove konkurse!

To je vredan i pametan čovek koji zna posao i to što su uslovi loši on kompezuje ekstra brigom. To što nema ploča on kompenzuje ekstra loženjem bubnjare.

Zoran Ilić, Čelarevo

– Ja sam to uvek želo – kaže Zoran. – Radio sam u firmi, bavio se tovom junadi, ali me je ovo uvek privlačilo i išlo mi od ruke.

– Polako mi se ta želja ostvarila i došao sam do određenog broja krmača i mahom se bavim proizvodnjom prasadi.

Potom je objasnio i koji i kakav način osemenjavanja se pokazao kao najbolji u praksi, što možete pogledati na snimku ispod.

Ovaj čovek ima i do 18 oprašenih i u proseku 13 odlučenih prasadi – to je rezultat.

Šta je ovde tajna uspeha?

Mi smo primetili pored naravno genetike, zanimljiv detalj da Ilić ne koristi neke posebne aditive, ili tako nešto za plodnost ali koristi lucerku. Seno od lucerke daje redovno svim priplodim životinjama i eto vidite kako to izgleda. Svinje jedu lucerku kao poslasticu, a to je prirodan izvor vitamina, tipa folne kiseline koja je ključna za plodnost i proteina i izgleda da i to ima nekog efekta.

BEZ ALATA NEMA NI ZANATA! Najbolji način da sačuvate opremu za prskanje!

Koje su još tajne ovog njegovog izvanrednog uspeha, a bez neke „visoke“ tehnologije, pogledajte na snimku ispod…