Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Mraz desetkovao vinograde i šljivike – voćari u problemu

Mraz desetkovao vinograde i šljivike – voćari u problemu

59
0

U valjevskom kraju mraz je satro mlade, tek posađene vinogradi i šljivike kod kojih je negde pocrnelo 50% roda, a negde i celokupan rod. Još uvek nije moguće potpuno proceniti štetu od mraza, kako navodi savetnik za voćarstvo i vinogradarstvo Jovan Milinković iz PSSS Valjevo. Očekuje se da će procene biti dostupne tek sledeće nedelje.

„Stradali su mladi, tek posađeni vinogradi koji se nalaze na malo nižim nadmorskim visinama, ispod dvesta metara. Lepo su bili krenuli i načisto ih je oprljio mraz. Videćemo sad da li će izaći nešto novo iz suočica. Ti lastarići koji su izašli iz glavnog zimskog okca su propali“, veli Milinković.

Image by Jaesung An from Pixabay

Neočekivani mraz sa vrlo očekivanim posledicama

U nastavku izjave, Milinković je istakao kako se nada da će rezervne tačke rasta doneti nove lastare, kako bi zasadi opstali. „Imamo tu rezervne tačke rasta, takozvane suočice, iz njih će se razviti novi lastari, pa ćemo da vidimo. Međutim, s obzirom da je biljka tek posađena, taj lastar koji je krenuo, jedan ili dva od tih glavnih, su trebali već da počnu da prave hranu i da hrane one koji treba da puste žilice, pa biljka da uspostavi kontakt sa zemljištem i da usvaja hranu i da raste nova lisna masa. Videćemo koliko će uopšte moći da se razvije nešto iz tih suočica, jer deo energije i deo hrane koji se nalazi u samom kalemu je potrošen. Bojim se da će puno biljaka da propadne i da se mora podsaditi“, naglasio je.

U starijim vinogradima, prema njegovim rečima, šteta je bila za nijansu manja, ako ne i nepostojeća. „Stariji vinogradi nisu nastradali jer je mraz bio prizemni, a loza je u toj fazi intenzivnog porasta, lastari su 20-30 centimetara, pojavljene su cvasti. Mraz se javio pri samom zemljištu, a loza je ipak podignuta na jedan metar od zemlje tako da je tu temperatura bila i nešto viša. Baš je bila ta granična, kritična, -1°C i -2°C“, dodao je.

Image by Xuan Duong from Pixabay

Varijacije u temperaturi i šteti

Prema Milinkovićevim rečima, ono što je zabrinjavajuće kada je reč o toj kritičnoj temperaturi je da su šljive pretrpele štetu u mikrodepresijama, gde je postotak oštećenja varirao od 50% do potpunog uništenja roda. „Što se ostalog voća tiče, štetu imamo na zasadima šljive koji se nalaze u mikrodepresijama, gde se sakupljao taj hladan vazduh i gde je temperatura išla i ispod -2°C, pa i -3°C. Tu imamo ozbiljnih šteta, od 50–60%, a ima mesta gde je propalo sve. Sve su pocrneli plodovi. Čekamo još da vidimo šta će biti ove nedelje pa ćemo izaći sa procenom“, naglašava Milinković.

Najneugodnije je što niko nije očekivao mraz, ni voćari ni stručnjaci. „Možda se moglo zadimljavati malo. Ali niko se nije nadao da će ovako kasno, evo već je dvadeseti bio april, biti takav mraz. Temperature su bile jako visoke i zemljište se dosta zagrejalo, puno je toplote zračilo iz zemljišta. Niko to nije očekivao. Dan ili dva pre te subote već je pala temperatura. I očigledno da to izračivanje nije bilo dovoljno da sačuva zasade“, zaključuje strućnjak.

Izvor: Dobro jutro