Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Nabavite jeftino mašinu koja vredi! Seje do 100.000 strukova paprike dnevno!

Nabavite jeftino mašinu koja vredi! Seje do 100.000 strukova paprike dnevno!

735
0
Foto: Bolja zemlja

Genijalno, sjajan momak pravi ručno fantastične mašine koje će u potpunosti promeniti konkuretnost što se tiče povrtarstva u Srbiji.

I ova opština na udaru! Potvrđeni prvi slučajevi afričke kuge kod domaćih svinja!

Bilo da se bavite proizvodnjom paprike ili bostana ili kupusa ovo što je uradio Petar Lazić iz Novih Karlovaca je fantastično i jedinstveno i ako sumnjate u to da mašine koje pravi menjaju sve u vezi povrtarstva, samo da vam kažemo mi pričamo o setvi do 100 000 semenki paprike u kontejnere. Na jugu Srbije maltene tom brzinom, dvorednom mehaničkom sejalicom ljudi seju  kukuruz – a mi ovde možete da posejete sa investicijom od ispod 1000 evra toliko strukova paprike, paradajza, bostana – u kontejnere.

Ovaj skroman mladi čovek mašinski tehničar po struci, mada kaže da je sve što vredi o mašinstvu , brizganju plastike, zapravo naučio od oca je 11 godina, gubio vreme radeći u domu zdravlja kao magacioner,  a onda je počeo da se bavi povrtarstvom i video da je proizvodnja rasada mukotropan posao, a i da nema radne snage.

Trebalo bi izvršiti tretman protiv izazivača čađave krastavosti jabuke

Tako je počeo da pravi mašine za setvu, sabijanje substrata i sve druge precizne stvari u povrtarstvu.

Napravio je pneumatski sabijač supstrata u kotejnere. Stvar je jednostavna, vi imate dimenzije kontenjera – plastična ploča je kompijuterski precizno isečena i izbušena, zatim su u te rupe ušrafljeni valjci od plastike, koji su specijalnog oblika – to je oblik koji tačno ulazi u kontejner i pri tome formira malu rupu u koju upada semenka.

Počnite predsetvene pripreme, ali ne žurite sa setvom kukuruza

Lazić inače pravi i ručne nabijače, i to je isto koristna stvar, ali ovo je bolja ako radite profi proizvodnju rasada, a to je ploča od platičnih valjaka i čeličnih vijaka – koja je povezana za kompresor, odnosno kompresor, tu daje vazduh, i to je njegova jedina uloga. Postoji i jedan ventil koji služi da spram kompresora podesite jačinu kojom će ploča sa valjcima pritisnuti kontejner. Crevo kroz koje ide vazduh je sa mašinom povezano brzom spojkom, dakle treba vam par minuta da sve naštelujete spram supstrata i onda samo jedna ručica aktivira pneumotski klip koji pokreće ploču koja je balansirana na četri ležaja i koja u jednoj sekundi nabija supstrat u kontejner. I tako satima , danima koliko god želite ili možete da vi izdržite, samo menjate kontejnere i u jednoj sekundi spremate ih za setvu.

Petar Lazić Novi Karlovci

– Ova mašina je idealna jer sabije ceo kontejner odjednom i sva semena budu posejana na istu dubinu – kaže Petar Lazić. – Takođe održavanje je minimalno jer sve moža samo da se opere i nikakvo dalje održavanje nije potrebno.

– Mašina je trajna i pouzdana, tu samo mogu da stradaju gumice na klipu koje mogu da se kupe u svakoj prodavnici alata.

– Korisnik je sigurno, čak i za to, miran prvih deset godina. Nema nikakvih ulaganja. Jedino mora da se podmazuje klizište i kontrola. Tu se kapne kap ili dve ulja da bi klip normalno radio.

Sve o ovoj mašini, ali i drugim mašinama koje pravi Petar Lazić, možete saznati na snimku ispod…