Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Nacionalni tim za preporod sela preporučuje povratnicima iz inostranstva ulaganje u pčelarstvo

Nacionalni tim za preporod sela preporučuje povratnicima iz inostranstva ulaganje u pčelarstvo

Povratnicima iz inostranstva savetuje se ulaganje u pčelarska gazdinstva i da koriste savremenu tehnologiju za proizvodnju meda.

643
0

Nacionalni tim za preporod sela Srbije preporučuje povratnicima iz inostranstva da zasnuju specijalizovana pčelarska gazdinstva, da ulože lična sredstva i udruže se u zadrugu. 

Milan Krkobabić, ministar bez portfelja, pozvao je povratnike, buduće pčelare, da koriste savremenu tehnologiju, viši stepen prerade u pčerastvu i korišćene opreme, a za primer je naveo pčerasku zadrugu “Med i voće” u Vlasotincu.

U saopštenju se navodi da će nadležni nastaviti dodelu podsticajnih sredstava za nabavku rojeva, pčelinjih matica i opreme za pčelarstvo. 

Navodi se i da će Nacionalni tim za preporod sela Srbije organizovati stručne posete najuspešnijima pčelinjacima i zadrugama i da će ih savetovati kako da se udruže. 

U Srbiji ima oko 850.000 košnica u pčelinjacima, dok prema nekim podacima ukupno ima 1,1 milion košnica, od čega je oko 15.000 registrovanih pčelara. 

Proizvodnja meda u Srbiji varira od 6.000. do 9.500 tona godišnje, od čega su po trećinu bagremov i suncokretov med, a prihod je veliki i od drugih pčelinjih proizvoda.