Naslovna Poljoprivreda Naknade za objekte na melioracionom području manje za 50%

Naknade za objekte na melioracionom području manje za 50%

69
0

Naknade za korišćenje javnih dobara za 2023. godinu biće umanjene za 50% fizičkim licima i preduzetnicima koji su vlasnici, odnosno korisnici zemljišta i objekata na melioracionom području. JVP „Vode Vojvodine“ je uz ovu izjavu dodalo da se umanjenje naknade odnosi na područje određeno u skladu sa zakonom kojim se uređuju vode.

Izmene i dopune zakona o navedenim naknadama obuhvataju zemljišta i objekte upisane u centralni registar u skladu s propisima koji regulišu bezbednost hrane, kao i veterinarstvo, pod uslovom da su istovremeno upisani i u registar poljoprivrednih gazdinstava.

Photo by Markus Spiske on Unsplash

JVP „Vode Vojvodine“ saopštava da je početkom 2023. godine izdalo oko 240.000 rešenja fizičkim licima. Ovo je obavljeno pre stupanja na snagu izmena i dopuna Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara. Rešenjima se utvrđuje naknada za 2023. godinu, pod uslovom da su u tom trenutku bili registrovani na portalu e-uprave.

Ovo preduzeće naglašava da od marta 2023. godine nije izdavalo rešenja kojima se utvrđuje naknada za odvodnjavanje fizičkim licima, a ukupan broj takvih obveznika iznosi oko 685.000. Ističe se da lica koja su prijavljena na e-upravu imaju mogućnost uvida u svoje finansijsko stanje putem ovog portala.

Photo by Sveta Fedarava on Unsplash

Izazovi u utvrđivanju naknada za objekte na melioracionom području

Nakon prikupljenih informacija iz eAgrara i katastra, JVP „Vode Vojvodine“ će u budućem periodu, u skladu sa Zakonom, izdati rešenja za sve obveznike za 2023. i 2024. godinu.

Preduzeće ističe da će rešenja za 2023. godinu biti umanjena za dva kvartala, uz obračunatu kamatu za taj period. To važi za sve obveznike koji su, prema Zakonu o naknadama za korišćenje javnih dobara, izuzeti od plaćanja naknade za odvodnjavanje.

Photo by René DeAnda on Unsplash

Za 2024. godinu, rešenja će potvrditi potpunu oslobođenost od plaćanja svim obveznicima koji se kvalifikuju prema odredbama člana 85. Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Preduzeće takođe naglašava izazove u procesu utvrđivanja naknada. Čelnici istog navode potrebu za usklađivanjem podataka o parcelama i objektima iz eAgrara, katastra, centralnog registra objekata i centralnog registra stanovništva.

Foto: Freepik/jannoon028

Promenljivi status gazdinstava

JVP „Vode Vojvodine“ ističe da se promene u eAgraru redovno ažuriraju svakodnevno. To može rezultirati razlikama između prethodno preuzetih podataka i stvarnih podataka u trenutku kada obveznici budu primali rešenja.

Preduzeće dodaje da se u eAgraru nalaze i pasivna gazdinstva, a nema mogućnosti da samostalno proveri njihov trenutni status.

novac

Takođe, moguće je da je gazdinstvo u pasivnom statusu u trenutku izdavanja rešenja, dok tokom godine pređe u aktivan status ili obrnuto.

Dogovoreno je da u konkursima za 2024. godinu neće biti potrebno uverenje o izmirenim obavezama po osnovu naknade za odvodnjavanje. Ovo, navodi se, može rezultirati smanjenjem naplate. Dogovor je donet u skladu sa usmenim sporazumom sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Glavni cilj je, kako ističu, prevazilaženja problema u primeni zakona.

Izvor: AgroTV