Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija „Naša Zlatka“: organsko mleko, ponos Zlatibora

„Naša Zlatka“: organsko mleko, ponos Zlatibora

348
0

Posеban po mnogo čеmu, Zlatibor sе ističе i po tomе što sе na njemu nalazi „Naša Zlatka“, jеdina mlеkara koja proizvodi sеrtifikovan organski sir i kajmak u Srbiji.

Ovi mlečni proizvodi se prave isključivo od mleka koje potiče od malih farmera i proizvođača. Deset kravljih lepotica u štali Milana Marjanovića iz zlatiborskog sela Mušvete uživa u posebnoj pažnji, jer one proizvode organsko mleko, i to sertifikovano.

Izvor: Naša Zlatka – zvanični sajt

„Imamo dosta pašnjaka gde pasu, odlična nadmorska visina, imaju izvorsku vodu da piju i sve je to ograđeno u električnu čobanicu, sve u svemu imaju sve dobre uslove za sebe,“ ističe Marjanović.

„Naša Zlatka“ je nadasve slatka

Da bi dobili sertifikat, farmeri su morali da zamene konvencionalnu proizvodnju organskom. Ali Milanu su bile potrebne dve godine da pređe sa konvencionalne na organsku proizvodnju. On kaže da mu to nije bilo teško, jer kada je sve stavio na papir, shvatio je da je to itekako isplativo.

Izvor: Naša Zlatka – zvanična Instagram stranica

„Cеna mlеka jе 95 po litru, plus prеmija koju dobijamo od državе koja jе 40% vеća u odnosu na prеmiju za obično mlеko. Subvеncijе za kravе su isto 40% vеćе i iznosе 55.000 po jеdnom grlu, imamo isto subvеncijе po hеktaru, i kada sе to svе stavi na papir, možе da sе radi,“ dodaje Marjanović.

Za prelazak na organski način proizvodnje, Milan i njegovi sunarodnici sa Zlatibora dobili su veliku podršku od opštine Čajetina. Privredno društvo „Eko-agrar“ iz Zlatibora, čiji je osnivač lokalna samouprava, pružilo im je značajnu podršku kao vodič do sertifikata, ali i u plasiranju proizvoda.

Izvor: Naša Zlatka – zvanična Fejsbuk stranica

Na našem tržištu ovakvih proizvoda nema, izjavio je Marko Marić iz „Eko-agrara“. Dodao je kako je organska klijentela specifična i zna se u kojim gradovima i mestima je ima. Samim tim sve što proizvede „Naša Zlatka“ bude plasirano širom zemlje.

U okviru „Eko-agrara“ na Zlatiboru, otvorena je i mlekara u kojoj se organsko mleko prerađuje u sir i kajmak. Posebna pažnja se poklanja kvalitetu.

Izvor: Naša Zlatka – zvanična Instagram stranica

Tehnolog Milica Kuželjević je istakla kako imaju internu laboratoriju u kojoj mere mlečne masti, proteine, relativnu gustinu. Tamo i testiraju antibiotike, te kiselost tog mleka. Kada sve to prođe, dodaje Kuželjević, od trenutka prijema prelaze na dalju pasteurizaciju.

Svaka kriška sira ili kajmaka kontrolisana je i proverena, a jedini konzervans koji se koristi jeste so.

Izvor: Dnevnik