Naslovna Proizvodnja mleka Naše proizvođače gase povećane kvote uvoza mleka

Naše proizvođače gase povećane kvote uvoza mleka

76
0

Udruženja proizvođača mleka pozvana su na sastanak 25. januara u 15.00 časova u prostorijama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Glavna će tema biti kvote koje su uvedene novembra meseca 2023. godine.

Foto: Pixabay

Slobodan Vidojević iz Bresnice je dao izjavu povodom predstojećeg sastanka. „Svi mi proizvođači idemo gore da vidimo šta je sa tim dogovorom da će kvotama regulisati uvoz mleka,“ ističe Vidojević. „Situacija je takva da mlekare, pogotovo jedna velika mlekara koja se nalazi u Srbiji, imaju nameru da proizvođačima mleka skinu u otkupu cenu za nekih 10 procenata. Ta velika mlekara koja prednjači u predlogu da se cene skinu je pritiskala ministarstvo da poveća kvote na uvoz mleka. Na sastanku ćemo videti koliki je uvoz mleka i mlečnih proizvoda za ovaj kvartal kod nas.“

Kako on kaže, cena u otkupu je već pala prošle godine za 30 do 40 dinara. „Što se tiče mlekara znamo da je prošle godine cena padala od 30 do 40 dinara u otkupu. Samim tim, uvođenjem prelevmana je zaustavljen nekontrolisan uvoz mleka i mlečnih proizvoda, gde smo jednim delom i vratili cenu mleka u otkupu. Nije vraćena cena koja je bila u novembru mesecu 2022. godine, ostalo je 10 do 15-20 dinara razlike,“ veli on.

Foto: Pixabay

Kvote uvoza mleka: detalji od udruženja

U nastavku izjave, Vidojević je naglasio da su upravo mlekare najveći krivci zbog ovakve situacije u mlekarstvu. „Znamo da mlekare nemaju dovoljno mleka i zato i traže da im se povećaju kvote na uvoz, a ujedno u dogovoru jedni sa drugima su već planirali da obore cenu mleka. Mi se plašimo za svoju egzistenciju i da li će nam se vratiti scenario iz prošle godine kad je uvoz porastao, a cene mleka nekontrolisano padale,“ retorski se pita ovaj mlekar.

Po njegovom mišljenju, veliki trgovinski lanci i mlekare se uvek izvlače na teret seljaka. „Iza cele priče stoje velike mlekare i trgovinski lanci, koji se neće odricati svojih marži i svoje zarade. Ostaje da, razliku seljak i proizvođač koji se bavi privatno proizvodnjom mleka, trpi. I pitanje je do kada da nosimo taj teret na leđima? Očekujemo da cena ne pada, već raste. Ne odnosi se ovo samo na proizvođače, već i na one koji se bave svinjarstvom, ovčarstvom, voćarstvom, povrtarstvom koji su ugroženi nekontrolisanim uvozom. Ako se povećaju kvote mnogi će morati da zatvore svoje objekte i odustanu od posla,“ upozorava Vidojević.

Foto: freepik/jcomp

Za kraj, poručio je resornim ministarstvima da dobro obrate pažnju na kvote. „Apelujemo na sva resorna ministarstva koja su zadužena za uvoz da obrate pažnju na kvote koje su uveli i dozvole koje daju, da nam se ne vrati scenario od pre godinu dana. Mlekare stalno idu na to da je kvalitet našeg mleka loš, što nije istina. Naše mleko je dovoljno dobro da može u izvoz da ide,“ zaključio je.

Izvor: Dobro jutro.