Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Naučnici proizveli novo sortu paradajza koja bi mogla da se gaji i...

Naučnici proizveli novo sortu paradajza koja bi mogla da se gaji i u svemiru (FOTO)

Američki naučnici proizveli su novu sortu paradajza koja prve plodove daje za manje od 40 dana, a kako tvrde, moguće ga je uzgajati i u svemiru.

387
0
Foto: Pixabay

Milioni useva svake godine zahtevaju da se zemlja obradi i da se doda đubrivo, primene određene agrotehničke mere, što u gradovima nije moguće.

U nastojanju da se uzgaja više useva na manjim površinama i netaknutim lokacijama, naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji, razvili su novu sortu paradajza koja se može uzgajati u vrtu, kontejnerima, a postoji mogućnost uzgajanja i u svemiru.

Brzo rastu, daju plodove za manje od 40 dana, i što je najvažnije, ekološki su prihvatljivi.

Zakari Lipman koautor studije i profesor u laboratoriji „Cold Spring Harbor“, zajedno sa svojim timom stvorio je novu sortu paradajza preciznim prilagođavanjem dva gena koji kontrolišu prelazak na reproduktivni rast i veličinu biljke. Tako je nastao „paradajz urbane poljoprivrede“.

Limpanov tim nedavno je otkrio gen SIER, koji kontroliše dužine stabljika, pa se zato ova biljka može uzgajati i u skučenim urbanim prostorima poput vertikalnih vrtova i odlagališta, a lako se može i brati.

Istraživanje je čak zainteresovalo NASA-u i njene stručnjake, koji su dali univerzitetu dvogodišnju podršku u iznosu od 800.000 dolara kako bi mogli potpuno stvoriti uslove za uzgoj ovoga ploda u svemiru.

Lipman planira ponovo da iskoristiovu tehniku, kako je objavljeno u Nature Biotehnolodži, za proizvodnju drugih voćnih kultura poput kivija.