Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Naučnici upozoravaju: Bumbarima preti izumiranje zbog „klimatskog haosa“

Naučnici upozoravaju: Bumbarima preti izumiranje zbog „klimatskog haosa“

U Evropi je njihov broj opao za 17 odsto u odnosu na početak 20. veka.

302
0

Bumbari, koji spadaju u jedne od najvažnijih oprašivača u prirodi, trenutno su ugroženi, jer njihov broj drastično pada, podaci su najnovijeg istraživanja.

Navodi se da se sve ređe sreću nego ranije, u podaci pokazuju da se u Severnoj Americi broj smanjen za 50 odsto u odnosu na 1974. godinu.

Značajni za biljke

Kako navodi Nacionalna geografija, veoma su značajni kao oprašivači, a presudni su za poljoprivredne kulture poput paradajza, borovnica i tikvica.

Upravo u ovoj novoj studiji, objavljenoj u časopisu „Science“, istraživači su koristili složeni proces kako bi utvrdili da li su za opadanje broja bumbara „krive“ klimatske promene.

Naučnici su istraživali zastupljenost 66 vrsta bumbara na dva kontinenta i utvrdili da u područjima koja su postala toplija u poslednjih nekoliko godina ili u kojima su zabeležene ekstremne promene temperature, retko možemo videti bumbare.

Kako navodi Nacionalna geografija, u Evropi je njihov broj opao za 17 odsto u odnosu na početak 20. veka.

Sudeći po ovim rezultatima „klimatski haos“ je glavni krivac za opadanje broja bumbara.

„Ovaj pad povezan je s time što su vrste bile primorane da trpe temperature s kojima se ranije nisu susrele“, kaže vodeći naučnik studije Peter Soroje i student postdiplomskih studija sa Univerziteta u Otavi.

On dalje ističe da nestanak bumbara u određenom području znači da su se ili preselili ili izumrli.

Prija im hladnije vreme

Odavno je poznato da bumbarima više odgovara hladnije vreme, jer oni imaju sposobnost da proizvedu toplinu tokom letenja, zbog čega su često jedan od prvih insekata koji vidimo u proleće.

Autori ove studije ističu da njihova prilagodljivost promenama ima svoje granice, pa s obzirom na to da su poslednjih nekoliko godina bile najtoplije, što je uticalo i na bumbare, indirektno kroz vegetaciju i cveće, zbog čega su dovedeni do „izgladnelosti“.

Bumbari najčešće žive godinu dana, a njihove matice zimu najčešće provode u razbacanom lišću ili u zemlji, gde su takođe izložene temperaturnim promenama i pojavama kao što su neočekivano rano topljenje leda i njegovo novo formiranje.

Kako navodi Nacionalna geografija, to što je broj bumbara opao, predstavlja veliki problem po životnu sredinu, jer su njihove sposobnosti oprašivanja potrebne mnogim biljkama.

Drugi uzroci

Klimatske promene nisu jedine koji je uticale na smanjenje broja bumbara.Kako se navodi, njih ugrožavaju i neonikotinoidi, pesticidi koji su veoma otrovni za sve vrste pčela, kao i uništavanje staništa pretvaranjem određenih divljih područja u obradive površine, širenje patogena i oslobađanje pčela koje nisu s tih prostora, a koje se donose u određena područja radi oprašivanja.

Neki istraživači, kao što je Džejmi Strejndž, sa Univerziteta u Ohaju, smatra da nije dobro fokusirati se samo na klimatske probleme, jer tako ignorišemo ostale faktore koji utiču na smanjenje broja bumbara.

Kako možemo da pomognemo

Kako studija ukazuje na to da ekstremne temperature ugrožavaju bumbare, izgradnjom parkova i sadnjom stabala, u čijim krošnjama bi mogli da se sakriju od topline, mali je korak, ali bi bio od pomoći, navodi Nacionalna geografija.