Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Organski otpad kao efektivna hrana za životinje

Organski otpad kao efektivna hrana za životinje

85
0

Kad je organski otpad hrane u pitanju, bavezna termička obrada istog pokazala se izuzetno efikasnom, pogotovo u zemljama prvog sveta.

Naučna zajednica prepoznaje potrebu za promenom ekonomskih uslova i lanaca snabdevanja hranom kako bi se smanjila količina organskog otpada na globalnom nivou, prenosi sajt All About Feed. Smanjenje gubitaka hrane i poboljšanje distribucije kako bi se osigurala ishrana za sve trebalo bi da budu prioriteti.

Photo by elaine alex on Unsplash

Vlade Japana, Južne Koreje i Tajvana su lideri u ovim naporima. One su usvojile zakone, regulative, ekonomske podsticaje, subvencije i izgradile infrastrukturu kako bi organizovale sakupljanje i reciklažu otpada hrane. U ovim zemljama, do 65% ovog otpada se koristi kao hrana za životinje.

Termička obrada otpadne hrane je bila pogotovo uspešna u Japanu, gde nije bilo izbijanja bolesti povezanih sa hranom u više od 20 godina.

Photo by Kyle Hinkson on Unsplash

Mnoge zemlje, uključujući SAD i zemlje članice EU, suočavaju se s komplikovanim zakonima i regulativama, koje imaju za cilj sprečavanje prenosa bolesti među životinjama. Kao rezultat toga, samo mali deo dostupnog otpada hrane se koristi kao hrana za životinje, oko pet do deset odsto.

Organski otpad je gorivo nove poljoprivrede u svetu

U Kini, iako su suočeni s izazovima u suzbijanju afričke kuge svinja, nova inicijativa vlade usmerena je na usmeravanje više od 350 miliona tona otpada hrane godišnje ka proizvodnji stočne hrane. Kina sprovodi sistem koji efikasno pretvara otpadnu hranu u stočnu hranu kako bi smanjila ekološko zagađenje i smanjila svoju zavisnost od uvoza soje.

Photo by Salah Ait Mokhtar on Unsplash

S obzirom na trenutne izazove globalnog zagrevanja i rastuću populaciju koju treba prehraniti, razvoj održive proizvodnje hrane postaje sve važniji. To dovodi do povećanog interesovanja za cirkularnu poljoprivredu. Upotreba nusproizvoda i otpada kao hrane za životinje ne samo da pomaže u smanjenju otpada, već ima i nutritivne koristi za životinje.

Iako se smatra da je pretvaranje otpada hrane u hranu za životinje korisna praksa, nije sve tako crno-belo. Naime, postoji i otpad koji nije pogodan za takvu upotrebu iz različitih razloga, uključujući sigurnosne i nutritivne aspekte. Ipak, čak i otpad koji nije prikladan za ishranu životinja može se iskoristiti u proizvodnji insekata. Dotični se zatim mogu koristiti kao hrana za životinje.

Image by Guy Jasserand from Pixabay

Studija s Univerziteta Minesota pokazala je da je trenutna tehnologija termičke obrade, koja se koristi u prehrambenoj i stočarskoj industriji, efikasna u uništavanju većine parazita, patogenih bakterija i virusa. Izuzetak su prioni koji mogu biti povezani s bolestima poput BSE kod preživara i afričke kuge svinja.

Izvor: Poljoprivrednik

Prethodni tekstŽivica i šimširov moljac – ne, ne slažu se kako treba
Sledeći tekstSavetovanje povrtara u Novom Sadu vrlo brzo