Naslovna Poljoprivreda Organsko vino i vino od organskog grožđa – u čemu je razlika?

Organsko vino i vino od organskog grožđa – u čemu je razlika?

335
0

Sigurno ste primetili trend u prodavnicama alkoholnih pića da je sve više izloženih boca koje su označene etiketama na kojima piše „organsko“.

Ove etikete upućuju potrošače na to da je reč o organskoj proizvodnji ovih pića, pre svega vina.

Svetski rast potražnje za organskim vinom zabeležen je prvi put tokom 2014. i 2015. godine. Međutim, veoma je važno da se potrošači valjano edukuju o onome što žele da kupe, a ne da izaberu neko od organskih vina samo zato što je to postalo trend.

Foto: Pixabay

Zato je vredno odvojiti malo vremena da dublje razumemo organsko vino, a to razumevanje počinje specifičnom nalepnicom na flaši.

Dve etikete

Postoje dve ključne etikete koje treba razumeti kada ste u potrazi za vinom organskog porekla. Vino može da nosi ili nalepnicu „organsko“ ili „napravljeno od organskog grožđa“.

U ovome je razlika između ova dva tipa organskog vina:

Organsko – da bi vino dobilo etiketu da je organskog porekla, ono mora da se pravi od grožđa koje je organsko uzgajano. U ovakvom vinu ne smeju da budu dodati sulfiti (soli sumporaste kiseline). Osim toga, ukupan nivo sulfita mora biti manji od 20 delova na milion (ppm).

Foto: Pixabay

Napravljeno od organskog grožđa – Ovo vino je takođe napravljeno od organski uzgajanog grožđa, ali može da sadrži dodate sulfite.

Zašto vinarije dodaju sulfite? Jednostavno rečeno, oni se dodaju kako bi se sačuvalo vino, a sprečili oksidacija i kvarenje.

U vinogradu se grožđe zaista može uzgajati organskim putem, ali ako se dodaju sulfiti, oznaka „organsko“ ne može da se upotrebljava. Međutim, problem se dodatno komplikuje kada se primeti da neki sulfiti prirodno nastaju fermentacijom tokom samog procesa proizvodnje vina.

Koristi i prednosti

Na kraju, postavlja se pitanje koje su koristi i prednosti kupovine vina koje je označeno kao „organsko“?

Foto: Pixabay

Ovo su odgovori:

  • Ako ste osoba koja je alergična na sulfite ili loše reaguje na njih, možete ih zaobići stopostotnim organskim vinom, jer ih u njemu nema ni u tragovima.
  • Kupovinom i konzumiranjem organskog vina izbeći ćete genetski modifikovane organizme (GMO). Konvencionalno vino može ili ne mora da koristi genetski modifikovani kvasac, a kod organskog vina je to strogo zabranjeno.
  • Kod sertifikovanog organskog vina ne smeju da se koriste sintetička đubriva ili pesticidi prilikom uzgajanja grožđa.
Prethodni tekstStiže setva pšenice: Kako odabrati najkvalitetnije seme?
Sledeći tekstKalendar poljoprivrednih radova u septembru