Naslovna Poljoprivreda Otkupna cena suncokreta duplo niža od lanjske, zarada pod znakom pitanja

Otkupna cena suncokreta duplo niža od lanjske, zarada pod znakom pitanja

2179
0

Profesor Zoran Rajić, šef katedre za menadžment agrobiznisu Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, je za RTS podelio mišljenje o trenutnoj otkupnoj ceni suncokreta. Kako se setva bliži kraju, prinosi se skidaju sa više od 250.000 hektara, ali otkup vidi pad u ceni gotovo duplo više nego u prethodnoj sezoni.

Kako ističe Rajić, prinosi su na gazdinstvima različiti, kao što je i slučaj svake sezone. „“Prinosi suncokreta se uglavnom kreću između 2,5 i 3 tone. A to su prinosi koji, ukoliko uzimate zemlju u zakup, sigurno ne obezbeđuju zaradu. Kalkulacijia u Banatu sa prinosom od 3 t/ha je bila 39 dinara, a ako uporedite sa cenom koja je ponuđena proizvođačima vidite da ste u minusu dinar i po, dva. Ukoliko imate preko 3 ha i zemljište u vlasništvu, zarada je je oko 200 evra po hektaru,“ veli Rajić za RTS.

suncokret
Photo by Dan Cristian Pădureț on Unsplash

Netipična godina za uzgoj suncokreta

Po njegovim rečima, trenutna ponuda za suncokret uopšte nije dovoljna. Treba uzeti u obzir da su proizvođači imali gubitke i na proizvodnji pšenice, ječma i uljane repice. Veća zarada se ne očekuje ni u proizvodnji kukuruza, ističe Rajić.

Kako on smatra, cenu od 37 din/kg je „oborila“ Rusija viškovima svog suncokreta koji cene 250 evra po toni. Istakao je pritom i činjenicu da je parlament Bugarske skinuo zabranu uvoza suncokreta prethodnog dana, budući da tamošnje uljare nemaju dovoljno.

suncokret
Photo by Beth Macdonald on Unsplash

Tokom intervjua, Rajić se dotakao i činjenice da preprodavci i prerađivači i dalje dosta zarađuju iako su proizvođači u minusu. Po njegovom ekspertskom mišljenju, do ovoga je došlo jer nemamo povezanost po vertikali. „Svako nastupa pojedinačno na tržištu i bori se za svoj interes. Što ne znači da i u budućnosti mora da bude tako. Ovo je jedna od netipičnih godina. Subvencija države nekim proizvođačima obezbeđuje zaradu nekima ne, ali nije u tome poenta. Poljoprivrednici žele da živo od svog rada a subvencija im je tu samo da im pomogne da se razvijaju,“ zaključio je Rajić.

Sem suncokreta, trenutno se trguje i novim rodom pšenice, kukuruza i, od prethodne sedmice, soje. Prema podacima produktne berze, cena svih ovih kultura je opala u odnosu na prethodnu godinu. Agrarni stručnjaci, kao i sami proizvođači, navode mnoge razloge za pad u ceni, uključujući i situaciju sa Ukrajinom, te zatvaranje crnomorske rute, pad kvaliteta prinosa zbog klimatskih nepogoda i nerešenu situaciju oko prošlogodišnjih prinosa.

Izvor: RTS

Prethodni tekstTanasković: Rešen problem sa ćumurom na prostoru Brusa
Sledeći tekstČak 6,2 miliona tona kukuruza ove sezone, ratari nezadovoljni