Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Ovo još niko na svetu nije napravio: Projekat jabučara koji će vam...

Ovo još niko na svetu nije napravio: Projekat jabučara koji će vam dati ideju

1420
0

Apsolutno spektakularno, najveći i istovremeno najčudniji projekat što se tiče voćarstva u Srbiji ne samo da nije zastao nego se ide dalje sa tim rade nove stvari i kako se očekuje biće i prvih plodova.

Počnite predsetvene pripreme, ali ne žurite sa setvom kukuruza

U Vladičin Han, na plantaže Nektara je ekipa „Bolje zemlje“ došla da zabeleži nešto neviđeno.

Najveći organski voćanjak organske jabuke koliko mi znamo igde i ikad od kada su počeli da se primenjuju pesticidi. Pričamo o 120 hektara jabuke koliko je planirano ukupno u sistemu uzgoja i rezidbe, zamalo da kažemo kakav nije viđen do sada, a zapravo sistem jeste viđen i to davno i sada smo se opet vratili na stare stvari jer se pokazalo da one imaju smisla i da ih ne treba tek tako odbaciti.

Po planu, na plantažama koje su još stari agronomi delišesa označili kao idelano mesto za uzgoj jabuke, ove kao i svake godine, ovde se sadi 20 novih hektara. Zbog brdovitog terena i teške smonice, ovde praktično ništa drugo i ne može da uspeva, međutim, ova zemlja koja je puna gline, ali istovremeno i gvožđa i mikroelemenata, koji daju ukus jabuci i uz vetrove koji stalno pire sa obližnjih planina idealna za proizvodnu jabuka.

Kozarstvo je isplativo: Kako da dobro zaradite na njemu?

Međutim kako se to organski a moderno gaji jabuka?

Profesor doktor Slobodan Milenković je stavio, ne bi smo da kažemo na kocku svoju čast, ali sigurno profesionalni ugled, zajedno sa Milovanom Rankovićem, diplomiranim tehnologim, direktorom Nektara u Vladičinom Hanu, nekadašnim tehnologom, u Srbijanci, kako bi ubediil vlasnika Nektara da investira u nešto, za šta bi većina profesora rekla da je nemoguće – ogromna, industrijski velika plantaža jabuke.

Teatar plus i Plures – dobitna kombinacija preparata za bolesti i insekte u pšenici

Ono što su mu oni obećali je 60 tona jabuke po hektaru što je prilično dobar prinos i u konvencinalnoj proizvodnji, ali bez pesticida i bez veštačkih đubriva.

Ako imate zamisao i želju da gajite organsku jabuku i imate ovakav prinos, ali i mnoge druge korisne savete ovih ljudi koji su dokazali da je moguće ono što su mnogi mislili da je nemoguće, pogledajte video ispod…

Prethodni tekstŠta će biti sa veterinarskim stanicama i apotekama nakon odluke kriznog štaba?
Sledeći tekstAko imate nameru da gajite lešnik, ovo definitivno morate da pogledate