Naslovna Poljoprivreda Pad stočnog fonda: uloga klime i ostale goruće teme

Pad stočnog fonda: uloga klime i ostale goruće teme

76
0

Jasna Mastilović s Instituta BioSens istakla je da smanjenje stočnog fonda i korišćenog poljoprivrednog zemljišta, što je evidentirano u najnovijem popisu poljoprivrede u Srbiji, ima negativne implikacije na klimatske promene. Ipak, napomenula je da ovaj trend može imati i neke pozitivne posledice.

Izvor: BioSens
Obrada: Bolja zemlja

Govoreći za portal „Klima101“, Mastilović je istakla da smanjenje stočnog fonda dovodi do manje proizvodnje organskog đubriva, povećane upotrebe pesticida i intenzivnijeg korišćenja mehanizacije, što rezultira većom emisijom gasova s efektom staklene bašte. S druge strane, istakla je da su manje emisije metana i povećanje zelenih površina pozitivni aspekti trenutnog stanja u srpskoj poljoprivredi.

Mastilović je naglasila da su prvi rezultati popisa poljoprivrede iz 2023. godine zabrinjavajući s ekonomske tačke gledišta, ali je istovremeno naglasila važnost sagledavanja tih podataka u kontekstu njihovog uticaja na socijalne aspekte, životno okruženje i sve značajnije klimatske promene.

Foto: Pixabay

Redukcija stočnog fonda = manje organskog đubriva

Mastilović je naglasila da je najznačajniji pad zabeležen u sektoru stočarstva, gde je broj uslovnih grla opao za 25%, dok je broj svinja smanjen za 30%, a broj goveda za gotovo 18%. „Smanjenje stočnog fonda može imati značajne implikacije za klimatske promene, kako pozitivne tako i negativne. Naime, stočarstvo, posebno govedarstvo, ima značajan negativan uticaj na klimatske promene zbog emisije metana iz probavnog sistema preživara“ dodala je ona

Iako smanjenje broja stoke može rezultirati smanjenjem emisije metana i drugih gasova koji utiču na efekat staklene bašte, Mastilović ističe da to takođe znači smanjenje proizvodnje organskog đubriva. „Druga strana medalje je da smanjenje broja uslovnih grla direktno utiče na smanjenu produkciju stajnjaka kao organskog đubriva koje je neophodno da bi se održala optimalna struktura zemljišta i održao ili povećao nivo sadržaja organskog ugljenika u zemljištu“ istakla je Mastilović.

pročitajte - efikasan i moderan tov junadi

Mastilović je naglasila da smanjenje stope korišćenja stajskog đubriva dramatično smanjuje kapacitet zemljišta da apsorbuje ugljenik, što je ključno za očuvanje zdravog zemljišta kao ponora ugljenika, ključnog faktora u ublažavanju uticaja koji doprinose klimatskim promenama.

Ona je takođe istakla da je površina korišćenog poljoprivrednog zemljišta smanjena za 6,3% u odnosu na 2018. godinu. Taj podatak znači da čak 20% ukupne poljoprivredne površine u Srbiji nije u upotrebi.

Foto: Pixabay

Iskoristiti neiskorišćeno

Mastilović je ocenila da je veći deo poljoprivrednog zemljišta neiskorišćen ili zaparložen. Ovo bi moglo dovesti do smanjenja bruto proizvoda iz biljne proizvodnje. Istakla je da je intenziviranje poljoprivredne proizvodnje na korišćenim površinama donelo veće prinose. Međutim, to je isto rezultiralo i većim emisijama gasova staklene bašte i degradacijom zemljišta. A to, ističe ona, je nepovoljno s aspekta klimatskih promena.

Mastilović je takođe istakla da bi pretvaranje neiskorišćenih poljoprivrednih površina u šume moglo doprineti ublažavanju klimatskih promena. Ali verovatno to nije trenutna praksa.

foto: Pixabay
foto: Pixabay

Neki od trendova prikazanih u popisu poljoprivrede mogli imati pozitivne efekte na klimatske promene. Međutim, Mastilović je naglasila da ti efekti ne bi trebalo da proizilaze iz negativnih trendova u razvoju poljoprivrede. Oni bi zapravo trebalo da budu deo pažljivo planiranih i implementiranih aktivnosti koje neće uticati na ekonomske ishode poljoprivredne.

Izvor: AgroTV