Naslovna Poljoprivreda Padavine namučile Južni Banat, prinosi bez promena

Padavine namučile Južni Banat, prinosi bez promena

108
0

Obimne padavine su proteklih nedelja pogodile ključne poljoprivredne regione Srbije, gde je Južni Banat posebno pogođen u Vojvodini. Međutim, kako javljaju iz Instituta Tamiš, rod pšenice se neće mnogo pomaći od višegodišnjeg proseka.

Zbog kiše, ratari koji su prisustvovali Danu polja u Pančevu nisu mogli da obiđu ogledno polje i provere useve strnih žita i hibrida uljane repice. Reč struke svakako nije izostala i pored vremenskih nepogoda, a prognoza za useve je pozitivna.

I do tri tretmana ove godine

Učestalost padavina i zadržavanje vode u zemljištu nosi sa sobom rizik pojave bolesti pšenice. Fuzarioza klasa i žuta rđa najviše brinu ratare, te su stručnjaci još početkom sezone apelovali na primenu propisnih agrotehničkih mera. Ratari su neretko odradili i do tri tretmana zaštite pšenice zarad prevencije mogućih ekonomski značajnih bolesti.

„Da bismo sprečili katastrofu iz 2014. godine gde je žuta rđa odnela veliki deo prinosa poljoprivrednici su bili spremni i mi smo nakon uočavanja prekoračenja pragova štetnosti davali uputstva da se rade tretmani,“ rekla je Maja Sudimac, savetodavac pri Institutu Tamiš. Dodala je da im je ključno bilo zaštititi list zastavičar, pošto on hrani zrno i nosilac je prinosa. Posebnu pažnju je skrenula na pojavu Fusarium-a, roda štetnih gljiva koji uspeva u vlažnim klimatskim uslovima. „Proizvođači apsolutno znaju da je to neophodan tretman i tu nema kalkulacije,“ zaključila je Sudimac.

Struka naglašava da će prinosi biti dobri tamo gde je primenjena puna agrotehnika. „Sada bolesti koje se pojavljuju na listovima nemaju nikakvog značaja, zrno je odavno naliveno i zrno je formirano,“ izjavio je Bogdan Garalejić, savetnik za ratarstvo pri Institutu Tamiš. Po njegovoj proceni, prosek pšenice će se kretati između 5 i 5.5 t po hektaru. Optimističnija brojka iznosi oko 6 t/ha, naglasio je.

Cena zabrinjavajući faktor

Poljoprivrednici naglašavaju da je prinosima sada najpotrebnije sunce. Jovan Jovanov, zemljoradnik iz Bavaništa, tvrdi da su sunčani dani neophodni ne bi li pšenica završila svoju vegetaciju. „Odradili smo sve i protiv korova i bolesti ,borili smo se prskali tri ,četiri puta neko možda i više tako da nam je sada samo bitno sunce,“ zaključio je.

Dorel Belu, poljoprivrednik iz Vladimirovca, je istakao cenu pšenice kao potencijalni problem za ratare. „Kod nas u Vladimirovcu je bilo i previše kiše, peskovita je dosta zemlja tako da upija sve. Pšenica je u dobrom stanju ona se drži ali na nekim mestima polegla. Muči nas i cena pšenice koja je u odosu na prošlu godinu dosta manja,“ izjavio je Belu.

Izvor: RTV

Pogledajte i: Cena pšenice još uvek nije formirana, Kiše smanjuju rod i kvalitet pšenice, upozorava struka

Prethodni tekstAflatoksin stvara probleme oko prometa srpskog kukuruza
Sledeći tekstTrule zasadi voća i povrća, moguće poskupljenje