Naslovna Poljoprivreda Papović: Građani u strahu da konzumiraju domaće

Papović: Građani u strahu da konzumiraju domaće

267
0

Kako se sve češće vraćaju srpski proizvodi namenjeni izvozu, građani strahuju da ih konzumiraju, ističe Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije. U intervjuu za dnevni list „Danas“, Papović se dotakao ove teme. Nadovezao se na recentno vraćanje pošiljke krastavaca sa slovenačke granice. Podsećamo da je razlog za vraćanje  navodno veća koncentracija fungicida metalaksila nego što je propisima dozvoljeno u EU.

„Građani su u strahu jer se sa granica vraća roba zbog alarmantnih nivoa pesticida. Ali i zbog izostanka odgovora na koji način se u Srbiji vrši kontrola namirnica. Iako Ministarstvo treba da odabere laboratorije koje će ispitivati proizvedenu hranu. Javnosti i dalje nije poznato gde se testiranja obavljaju i kada,“ navodi Papović. Prema njegovom mišljenju, osnovni problem zbog koga dolazi do pojačane koncentracije štetnih hemijskih supstanci predstavlja neadekvatna kontrola agrarnih apoteka, kao i količina preparata koje one prodaju.

„S obzirom da postoji e-Uprava, u kojoj vlasnici prijavljuju svoja gazdinstva, nejasno je zašto se ne vrši nadzor nad tim šta i kome poljoprivredne apoteke prodaju, a sa druge strane šta se uvozi. Naime, ako jednom proizvođaču za jednu njivu ili voćnjak treba pola litra određenog preparata koji sadrži pesticide, apoteke ne bi smele da mu daju pet litara,“ upozorava predsednik NOPS-a.

Papović o kontroli i regulaciji supstanci

U nastavku izjave, Papović je kritikovao načine kontrole proizvoda koji je namenjen izvozu. Kako ističe, građani žele da znaju zašto dolazi do ovako čestih propusta. „Kod nas se ispituje prisustvo nekoliko vrsta pesticida, pet-šest, dok se u zemljama EU meri nivo desetina njih. Iz tog razloga ne dolazi do poklapanja rezultata, pa roba bude vraćena. U Srbiji se, očigledno, štedi na zdravlju potrošača,“ izjavio je Papović.

breskva

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su se takođe oglasili povodom ove teme. Prema njihovim izjavama, Srbija nije jedina zemlja čiji se proizvodi vraćaju zbog nepropisnog nivoa potencijalno opasnih supstanci. „Prilikom kontrole na graničnim prelazima pošiljki voća i povrća na ostatke pesticida, dolazi do otkrivanja neusaglašenih pošiljki sa čime se suočavaju sve zemlje. Pronalaženje pojedinačnih neusaglašenih pošiljki na ostatke pesticida nije razlog za zabranu uvoza voća i povrća iz zemlje iz koje je pošiljka poslata. Već se u tom slučaju šalje obaveštenje upozorenja zemlji izvoznici, kao i ostalim zemljama. U tom smislu povećava se kontrola i nadzor nad tim pošiljkama,“ vele iz Ministarstva.

Izvor: Danas

Pogledajte i: Ministarstvo: Čekaju se rezultati superanalize pošiljke krastavca, Sprečen izvoz srpskog krastavca, „krivac“ metalaksil